nieuws

‘Comazuipers moeten meebetalen aan hulp’

Café

Zogenoemde comazuipers zouden de ziekenhuisrekening tenminste deels zelf moeten betalen. Dit vindt althans een ruime meerderheid van meer dan 80 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

‘Comazuipers moeten meebetalen aan hulp’

Nederlanders zijn niet alleen weinig solidair met comazuipers. Een ruime meerderheid van acht op de tien volwassenen vindt tevens dat de kosten voor hulp bij het stoppen met roken geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn.

Roken

De mening over een eigen bijdrage wordt gekleurd door de eigen situatie. Zo vindt 34 procent van de mensen die zelf dagelijks roken, dat hulp bij stoppen volledig vergoed moet worden, terwijl dat bij niet-rokers maar 17 procent is. Ook zijn mensen met een slechte gezondheid vaker van mening dat een totale bodyscan en een second opinion volledig vergoed moeten worden. Opvallend is daarentegen het onderzoeksresultaat over de rollator: in de ‘doelgroep’ van de 65-plussers vinden meer mensen dat een eigen bijdrage gevraagd moet worden dan onder 18- à 25-jarigen.

 

Reageer op dit artikel