nieuws

Horeca heeft stijging bierprijs niet doorberekend aan gasten

Café

De stijging van de inkoopprijs van bier is de afgelopen jaren niet volledig doorberekend aan de gasten. In de periode van vijf jaar is de inkoopprijs bier met circa 18% gestegen, horecaondernemers verhoogde de prijs voor een fluitje met slechts 9%. Dat is een van de bevindingen uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Horeca heeft stijging bierprijs niet doorberekend aan gasten

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam na twee jaar weer de duurste terrasstad van Nederland is. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Amsterdam is € 23,05 dit is 5,5% hoger dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 2,5% gestegen. Almere is voor het eerst de goedkoopste terrasstad van Nederland.

Terrasonderzoek
Uit de jaarlijkse inventarisatie van de prijs voor een rondje op het terras (2 koffie, 2 fris, 2 bier, en 2 rosé) blijkt dat Amsterdam dit jaar de duurste terrasstad is. Een rondje kost daar € 23,05. Dat Amsterdam de duurste terrasstad is, is op zich niet verrassend gezien het feit dat hier de vastgoed- en huurprijzen ook fors hoger liggen dan elders in het land. Amsterdam stond vorig jaar nog op de vierde plek, maar heeft dit jaar de koppositie van Haarlem overgenomen. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Den Haag, Haarlem en ’s Hertogenbosch waarna Utrecht de top 5 afsluit. In Nijmegen zijn de prijzen dit jaar het hardst gestegen met 7,5%, de prijs voor een rondje op het terras ligt hiermee nog altijd lager dan het landelijke gemiddelde. Dit kan dus gezien worden als een inhaalslag. Vanwege de prijsstijging klimt de stad vier plaatsen op de ranglijst naar de 17e plaats.

De voordeligste steden
Een rondje op het terras kost in Almere gemiddeld € 2,98 minder dan in Amsterdam. Met name liefhebbers van een biertje kunnen het best naar Almere, waar een glas bier gemiddeld € 2,27 kost. Een glas rosé is met € 3,23 het goedkoopst in Almere. Wie liever een glas fris drinkt kan het best naar Breda en voor een kopje koffie naar Arnhem met gemiddelde prijzen van respectievelijk € 2,14 en € 2,07.

 

 

Reageer op dit artikel