nieuws

Le Journal toch failliet, ondanks gewonnen rechtszaak tegen Heineken

Café

Café Le Journal in Roermond is woensdag failliet verklaard. Het café heeft een forse belastingschuld. Vorige week nog won Le Journal een hoger beroep tegen brouwer Heineken over een huurschuld.

Le Journal toch failliet, ondanks gewonnen rechtszaak tegen Heineken
Le Journal-eigenaren Francois de Groot en Chantal Vrenken voor het Gerechtshof in Den Bosch

Voor eigenaren Francois de Groot en Chantal Vrenken is het faillissement een zware slag. De afgelopen maanden streden ze op verschillende fronten een loodzware strijd om Le Journal te behouden. Dat gevecht lijken ze definitief verloren te hebben.

Vorige week wonnen ze nog een hoger beroep tegen brouwer Heineken. Heineken vorderde de ontruiming van het café vanwege jarenlange betalingsachterstanden van Le Journal. Maar het Gerechtshof in Den Bosch besliste in het voordeel van de ondernemers en vernietigde het vonnis van de kantonrechter waarin het Roermondse café tot ontruiming werd veroordeeld. Eigenaar François de Groot was toen dolblij met die uitspraak. ‘De onzekerheid van de afgelopen weken was slopend.’

Tegelijkertijd moesten De Groot en Vrenken de fiscus van zich afhouden vanwege een belastingschuld. Een executieveiling op 12 mei door de Belastingdienst konden ze ternauwernood voorkomen. Een maand later vroeg de Belastingdienst het faillissement aan. Als laatste redmiddel vroegen Vrenken en De Groot surseance van betaling. Op 17 juni werd hen dat uitstel van betaling verleend en een bewindvoerder aangesteld.

Nu concludeert de bewindvoerder dat door de hoge schuldenlast een gezonde exploitatie voorlopig niet in zicht is. Afgelopen woensdag werd de surseance omgezet in een faillissement. De 4 fulltimers en 12 parttimers verliezen hun baan.

Voor Vrenken en De Groot is het faillissement een harde klap. Behalve hun zaak en hun inkomen, raken ze ook hun investeringen en hun pensioen kwijt. In €2002 betaalden ze 225.000 voor de overname. Recent investeerden ze nog €70.000. De bewindvoerder gaat op zoek naar een overnamekandidaat. Die zal de zaak voor een fractie van de marktwaarde verkopen.

 

Reageer op dit artikel