Omzet café blijft achter in stabiele horecasector

Omzet café blijft achter in stabiele horecasector

De horeca laat in vergelijking met andere sectoren in Nederland de laagste volumeontwikkeling zien. Met een nulgroei is er sprake van stabilisatie. Het aantal hotelkamers in Amsterdam neemt fors toe, de omzet van cafés blijft structureel achter.

De bouw is dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei van 5% wordt vooral gestuwd door de toename van de woningbouw. In supermarkten werden in het eerste halfjaar ruim 750.000 kassabonnen afgerekend, iets meer dan in 2014 (+0,5%). Ook het gemiddelde bedrag per kassabon nam iets toe ten opzichte van 2014. Dit  stelt het ING Economisch Bureau in het vandaag verschenen Vooruitzicht Sectoren.

Stabilisatie in de horeca
Van alle bedrijfssectoren laat de horeca met een nulgroei de laagste volumeontwikkeling zien. Hotels en restaurants zien de vraag wel verder aantrekken. De groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam is fors. De gemeente geeft aan dat spreiding gewenst is en nieuwe ontwikkelingen in het centrum ongewenst. De omzet van cafés blijft structureel achter.