nieuws

Tilburgs café experimenteert met rookvrije zone op terras

Café

Het Tilburgse café Anvers heeft sinds dinsdag een rookvrije zone op het terras. ‘Het is vooralsnog een experiment, om de discussie wat aan te wakkeren’, aldus ondernemer Rob Michielsen.

Tilburgs café experimenteert met rookvrije zone op terras

Dit in navolging van de landelijke discussie over roken op het terras. Michielsen zette een deel van zijn terras, zo’n 20 van de in totaal 120 stoelen, af met schermen met ‘niet roken stickers’ en verbodsbordjes op tafel.

Publieke ruimte

Michielsen sluit niet uit dat als mensen straks in de rij staan voor het rookvrije gedeelte, dat hij dan binnen een jaar de helft van zijn terras rookvrij maakt. ‘Maar eerst hier maar eens begrip voor krijgen.’ De Tilburgse ondernemer denkt dat in de toekomst alle terrassen rookvrij worden. ‘Mijn idee is dat het nog tien jaar duurt. Ik ben nu 58, dus dan ben ik denk ik met pensioen’, zegt hij lachend. Rokers zijn hier van harte welkom’, benadrukt hij. ‘Ik heb er geen oordeel over als iemand rookt – dat moet iedereen zelf weten – maar ik heb er wel moeite mee als wordt gerookt in een publieke ruimte.’

Gasten

De rookvrije zone is nog maar net een dag ingevoerd, maar de reacties zijn vooralsnog positief, zegt de ondernemer. ‘Toen wij gisteren het rookvrije terras aan het installeren waren, ging er op het rokersgedeelte een oudere heer zitten die een pijpje wilde roken. Hij vertelde dat hij thuis van zijn vrouw ook alleen nog maar mag roken op het balkon en noemde het logisch dat je rekening met elkaar houdt.’ Michielsen verwacht ook geen problemen met zijn vaste gasten die roken. Via Facebook onderzocht hij eerst of het meerendeel van zijn gasten wel voorstander is van een deels rookvrij terras. ‘Driekwart gaf aan voor een rookvrij terras te zijn.’

Rookvrij

Michielsen maakt zich sinds 2005 al hard voor een rookvrije werkomgeving. ‘Wij hebben als eersten de asbakken de deur uit gedaan.’ In 2012 werd hij door de stichting Clean Air Nederland uitgeroepen tot Niet-Roker van het jaar. ‘Ik zit al 44 jaar in de horeca. Al die tijd heb ik meegerookt. Dat terwijl het ongezond is.’

El Pincho

De Tilburgse ondernemer is niet de eerste met een gedeeltelijk rookvrij terras. Tapasbar El Pincho uit Haarlem ging hem in juni 2014 al voor. Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat terrasondernemers nog maar weinig voelen voor een rookvrij terras. Ruim 94 procent van de respondenten gaf aan geen rookvrij terras te willen

 

Reageer op dit artikel