nieuws

Tuuttuuttuut, het hakblok van Ruut

Café

Een bekende ondernemer van wie ik de naam niet mag noemen, kreeg een brief van de ABN Amro in de bus. ‘Vertrouwelijk’ stond er bovenaan het velletje papier dat afkomstig was van de afdeling Client Support. ‘Klantenservice’ heet dat in de volksmond.

Tuuttuuttuut, het hakblok van Ruut

Hier hield de klantenservice in dat de ondernemer aan de bank een ‘risicotoeslag’ mocht betalen voor het niet op tijd insturen van zijn jaarrekening. Dat had hij namelijk vóór 1 juli moeten doen. Had ‘ie kunnen weten want stond in de Algemene Voorwaarden. Gelukkig was de afdeling Client Support zo behulpzaam de €500 automatisch te incasseren. De ondernemer hoefde daar zelf helemaal niets voor te doen.

‘Support’

Deze opmerkelijke ‘support’ van de bank beperkt zich gelukkig niet tot die ondernemer van wie ik de naam hier niet wil noemen. Navraag bij de staatsbank leert dat álle ondernemers die hun jaarrekening niet vóór 1 juli hebben ingestuurd, van ABN een boete krijgen van maximaal €500. Dat lijkt een beetje aanmatigend van de Almachtige Bank Nederland, maar dat ziet u echt verkeerd. De bank wil gewoon weten of u financieel gezond bent. Zo snel mogelijk. En zeker sneller dan die slappe termijn van de Belastingdienst.

Belang

Volgens Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients bij de ABN Amro, is deze bijzondere vorm van klantenservice in het belang van de ondernemers. ‘Hoe dichter we op de klant zitten, hoe beter wij kunnen adviseren.’ Dat klinkt sympathiek van Ruut. Net als het woordje ‘kredietrevisie’.

Hartverwarmend

Het is hartverwarmend om te zien dat de bank die met uw en mijn geld gered moest worden omdat ze er zelf een ongelooflijke rotzooi van maakte, nu de verantwoordelijkheid neemt om ondernemers op tijd bij het handje te nemen. Staaltje mvo van heb-ik-jou-daar.

Leninkje

‘Kredietrevisie’. Uit de mond van Ruut suggereert dat een mooi stukje pro-activiteit. Ik zie een leninkje voor me dat helemaal up to date is en waarmee je weer een jaartje vooruit kunt. Bij elke andere bank zou je achter zo’n woord de slagers van Bijzonder Beheer vermoeden.

Reageer op dit artikel