nieuws

Amsterdam controleert ijswinkels centrum

Café

De gemeente Amsterdam neemt een kijkje bij de meer dan zestig winkels in het centrum die ijs, wafels en crêpes verkopen. De controleurs willen kijken wat de salons verkopen, hoe ze dat doen en of dat mag van het bestemmingsplan. Ook wil de gemeente weten wat er achter de schermen gebeurt.

Amsterdam controleert ijswinkels centrum

Het aantal salons in hartje Amsterdam is de afgelopen jaren fors toegenomen. Volgens Het Parool worden er twee tot drie winkels per week geopend. ‘Dat is precies de reden dat wij nu handhaven. We willen kijken wat voor winkels het zijn en of ze zich aan de regels houden’, zegt het stadsdeel Centrum.

Geen horeca-vergunning

De winkels zitten vooral op en rond de Kalverstraat en de Dam. Ondernemers hebben geen horeca-vergunning nodig als ze alleen ijs verkopen. Omdat ze die papieren niet nodig hebben, is het ook niet mogelijk om de eigenaren vooraf te controleren op criminele achtergronden. Bij bordelen en coffeeshops is zo’n check verplicht. De controles begonnen twee weken geleden. Ook vorige week zijn zaken bezocht. Het is nog niet bekend wat de inspecties hebben opgeleverd. Voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen dat er dingen niet in orde zijn met de ijswinkels.

Reageer op dit artikel