nieuws

Koffie Top 100-jurylid Joost Leopold over de winnaar, de do’s en don’ts

Café

De Blonde Pater in Nijmegen is bovenaan geëindigd in de Misset Horeca Koffie Top 100 2015. ‘Een terechte winnaar’, aldus hoofdjurylid Joost Leopold. ‘Ze verstaan het vak en besteden veel aandacht aan kennis en kwaliteit.’

Koffie Top 100-jurylid Joost Leopold over de winnaar, de do’s en don’ts

Wat Leopold over het algemeen opviel dit jaar tijdens de jurybezoeken was dat veel aandacht was voor kwaliteitskoffie. ‘Steeds vaker zijn twee molens te zien.  Dat is positief. Ook wordt niet per se meer lungo geschonken, maar ook naar alternatieven gezocht, zoals een Americano of een long black. De temperatuur van koffies is ook verbeterd en er is aandacht voor water.’

Koffie

Een verbeterpunt noemt hij de versheid van de koffie. ‘Daar mag nog meer aandacht aan worden gegeven. Koffie hoeft ook niet heel donker te worden gebrand, maar ook niet te licht. Er tussenin en dat is lastig.’ Een algemene tip van het hoofdjurylid: ‘gebruik microvezeldoekjes om het melkstoompijpje van espressoapparaten schoon te maken. Vaak worden doekjes met macrovezels – oftewel grote ribbels – gebruikt waardoor je de melkresten niet goed weg kan vegen van het stoompijpje. Ook wordt vaak vergeten om de filterdrager waar de koffie in gedoseerd wordt, goed schoon te maken. Een filterdrager bestaat uit twee onderdelen: het bakje en de drager zelf. Het bakje wordt vaak goed schoon gehouden, maar wat wordt vergeten is de filterdrager onder het bakje. Daar blijven dan oliën achter en die branden aan.’

* Bekijk hier de ranglijst van de Koffie Top 100 2015

Reageer op dit artikel