nieuws

Protest tegen Flexwet: ‘Niet mee te werken’

Café

De Horeca Alliantie heeft een protestbrief gestuurd naar minister Asscher met het verzoek om de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te herzien. ‘Er is niet mee te werken, het kost te veel geld,’ zegt René Boerdam, horecaondernemer en voorzitter van het Horecagilde.

Protest tegen Flexwet: ‘Niet mee te werken’

‘Het zal niet makkelijk zijn om een verandering in de regelgeving te realiseren, maar we wilden toch ons zegje doen en de minister duidelijk maken dat deze wet niet werkbaar is,’ zegt Rene Boerdam tegen Misset Horeca. Boerdam is eigenaar van onder meer Café de Jaren in Amsterdam.

Zonder KHN

In de Horeca Alliantie zijn het Nederlands Horeca Gilde (NHG), Natte Horeca Nederland (NHN) en de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) vertegenwoordigd. De brief is zonder bemoeienis van KHN verstuurd. Boerdam: ‘Deze organisatie trekt zijn eigen plan. Er is geen toenadering gezocht door ons.’ De Alliantie is bij de oprichting in 2013 gepresenteerd als ‘het alternatief’ voor KHN. De Alliantie vindt dat KHN te ver afstaay van de horeca-ondernemers. 

Volgens Boerdam wordt de bedrijfstak sterk benadeeld door de Wet Werk en Zekerheid die 1 juli 2015 inging. ‘De zes maanden verplichte onderbreking is veel te lang. De transitievergoeding is veel te hoog. En het is veel te ingewikkeld.’

Geen vaste banen

Volgens de Horeca Alliantie zorgt de nieuwe regeling zeker niet voor meer vaste banen in de horeca. ‘Integendeel. Er wordt nu veel sneller afscheid genomen van medewerkers. En daar zijn bedrijven niet bij gebaat, maar werknemers zeker ook niet. Wij willen terug naar de oude situatie ’

Reageer op dit artikel