Wintertrend: hot toddy

Wintertrend: hot toddy

'Gek & op niveau tegenover toegankelijke mixdrankjes. Het zijn twee trends die recht tegenover elkaar lijken te staan, maar allebei flink in opkomst zijn.' Tess Posthumus, bartender bij het Amsterdamse Door 74, over de wintertrend in cocktails.

'Voor wat betreft de cocktails op niveau: de bartender wordt steeds vaker een mixologist genoemd; een bartender die zich heeft gespecialiseerd in het maken van cocktails. Deze eerste mixologist-beweging is vergelijkbaar met Michelinrestaurants. Chefs van deze restaurants willen telkens nieuwe smaken ontdekken en grenzen verleggen qua smaak, geur en textuur. Ook de bartenders zijn op zoek naar nieuwe creaties en de ingrediënten hierbij kunnen vaak niet gek genoeg zijn. Ik heb laatst cocktails gemaakt met een knapperige kippenhuid als garnering, suikerspin in plaats van suikersiroop en een ziltige brunchcocktail met sesamolie, sojasaus en zeekraal.

Hot toddy
Iets meer toegankelijk voor de Nederlandse markt is de tweede beweging die ik zie ontwikkelen. Cocktails voor het grote publiek. De gemixte drankjes zijn dan nog steeds interessant en uitdagend, maar een stuk makkelijker om in een niet-cocktailbar na te maken. Denk hierbij aan de gin-tonics van afgelopen zomer. Voor de winter zet ik mijn geld in op de Hot Toddy. Een warme cocktail die erg makkelijk in veelvoud, vooraf gemaakt kan worden en waarmee je eindeloos kan variëren. Een voorbeeld daarvan is een kop Earl Grey-thee. Die wordt met de toevoeging van wat honing, cognac en citroensap al snel een heerlijke Toddy. En wil je wat meer uitpakken dan kun je variëren met winterse kruiden en mooie garneringen.'