Gezondheidsraad: niet meer dan één glas alcohol per dag

Gezondheidsraad: niet meer dan één glas alcohol per dag

Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is een van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad woensdag 4 november mee naar buiten kwam.

Volgens de voorgaande richtlijn uit 2006 mochten mannen nog twee glazen en vrouwen één glas alcohol per dag drinken. Meer dan een alcoholisch versnapering per dag brengt volgens de raad verhoogde risico’s mee op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker.

Alcohol ook gunstig

Matig alcohol gebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Om gezond te blijven moeten mensen volgens de instantie ook meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees. Ook suikerhoudende drankjes, zoals frisdranken, kunnen beter ingewisseld worden voor drankjes zonder suiker zoals thee, koffie en water.

De richtlijnen worden volgend jaar door het Voedingscentrum verwerkt in een nieuwe schijf van vijf, een hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. De Gezondheidsraad baseert de aanpassingen van de adviezen op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding op de meest voorkomende chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes, kanker en dementie. De laatste keer dat de richtlijnen werden geactualiseerd was in 2006.