nieuws

Dudok viert 25-jarig jubileum

Café

Op maandag 15 februari is het precies een kwart eeuw geleden dat Ton van Zanten en Aad van der Wel de allereerste Dudok openden aan de Meent. De start van een horeca begrip en van de Dudok Groep, een bedrijf waar tal van bekende horecabedrijven onder vallen. Dudok is niet in de laatste plaats bekend vanwege de appeltaart die er al sinds jaar en dag verkocht wordt en dus trakteren Dudok Rotterdam, Dudok Arnhem en Dudok Den Haag hun gasten bij een bestelling op maandag 15 februari op zo’n beroemde punt taart.

Dudok viert 25-jarig jubileum

De Meent was in 1990 een wat doodse straat, waar weinig horeca en veel banken zaten. Maar er stond wel dat prachtige gebouw van architect Dudok, waar overigens ook een bank in gevestigd was. Het was precies die grote, hoge ruimte die Ton van Zanten en Aad van der Wel voor ogen hadden voor een nieuwe zaak, een statig grand café zoals je ze in Parijs zag. Restaurant Brasserie Café Dudok werd uiteindelijk de naam van een inmiddels iconische horecagelegenheid. Dudok was niet alleen het allereerste echte grand café van Rotterdam, het was ook één van de eerste zaken waar gasten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht konden. En nog steeds is Dudok één van de weinige plekken waar om acht uur de deur al open staat. Inmiddels zijn er drie andere vestigingen van Dudok geopend in al even bijzondere panden: Tilburg, Arnhem en Den Haag.

Anekdotes
Al snel was Dudok een begrip in Rotterdam. Vanwege de veel geroemde ruimte maar ook vanwege een eigenzinnige mix van personeel, die zorgde voor een eigen sfeer. Aad van der Wel: ‘We kozen voor een gemêleerde bediening van echte Rotterdammers, geschoold horecapersoneel en studenten. Heel wat bekende namen uit de horecawereld hebben hun eerste stappen in Dudok gezet. Neem bijvoorbeeld Akbar Tamiz, de eigenaar van Bazar, Gerhard Braun van La Stanza, Aziz Yagoub van Annabel en Alex Verburg van Oliva, om maar een paar namen te noemen.’ Ter ere van het 25-jarig bestaan wil Dudok Groep een boek maken met daarin anekdotes van werknemers door de jaren heen.

Legendarische appeltaart
Aanvankelijk was Dudok gescheiden in drie delen: een café, een brasserie en een restaurant op de entresol. Maar die entresol bleek ’s zomers bloedheet en dus verhuisde het restaurant naar de Westersingel om daar verder te gaan als De Harmonie. Alleen de brasserie en het café bleven, later aangevuld met een crêperie en ijssalon in de kleine ruimte naast de ingang aan de Meent. Aanvankelijk serveerde Dudok brood en banket dat ingekocht werd, tot besloten werd om taart en brood voortaan in de eigen keuken te bakken. Al snel vroegen gasten of ze zo’n ‘stukkie taart’ mee naar huis mochten nemen, kon de keuken de vraag niet meer aan en moest de ijssalon plaats maken voor een bakkerij waar onder meer de beroemde appeltaart vele malen over de toonbank ging. Inmiddels worden de taarten daar ook allang niet meer gebakken, die komen bij een bakkerij in Numansdorp uit de oven, en binnenkort uit een eigen bakkerij in dezelfde gemeente. Maar de appeltaart blijft zoals de Rotterdammers hem kennen: met een lekkere dikke koek en niet te zoet.

Trakteren op taart
Om de verjaardag van Dudok Rotterdam en daarmee ook van de Dudok Groep te vieren, krijgen gasten die op maandag 15 februari aanschuiven in één van de Dudok restaurants in Rotterdam, Den Haag en Arnhem (Tilburg is gesloten op maandag) een punt van de beroemdste taart van Nederland bij hun bestelling. Deze aanbieding geldt alleen voor gasten die een consumptie bestellen in een restaurant.

Dudok groep
Dudok was tevens het begin van de Dudok Groep, waarvan de directie op dit moment wordt gevormd door Lennard Beumer, Bart van der Wel en Aad van der Wel. Sinds 1991 is Dudok een toonaangevend bedrijf in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Tal van bekende horecabedrijven in Rotterdam en daarbuiten zijn in deze groep ondergebracht. Bekende bedrijven zijn onder meer Café Brasserie Dudok (Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Tilburg), Dudok Patisserie Bakkerij en Winkel, Restaurant De Harmonie, Restaurant Hotel Quartier Du Port, Het Heerenhuys, Cruise Terminal Rotterdam, Ma Guise Catering, Maitre Frederic, Osteria Vicini, K&B Kralingen, In de Doelen, Mart Café en Café Rotterdam.

Reageer op dit artikel