KHN wil hogere boetes voor drinkende 18-minners

KHN wil hogere boetes voor drinkende 18-minners

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil hogere boetes voor jongeren die alcohol drinken in cafés. Nu worden horecaondernemers een stuk harder gestraft, dan de 18-minners zelf. KHN vindt dat niet in verhouding.

Voor ondernemers is het soms lastig optreden, als drank in een drukke zaak door de jongeren aan elkaar wordt doorgegeven, zo stelt KHN. Ondernemers kunnen echter wel een boete oplopen van €1360.

Volgens KHN moeten jongeren een hogere boete gaan betalen. Nu ligt die boete op €90.  De ondernemersorganisatie vindt dat niet in verhouding met de straffen die de uitbaters krijgen.

Politieagent achter de bar

Bedrijfsleider Chrissie Westbroek van Stairway to Heaven in Utrecht zei eerder tegen Misset Horeca: ‘Jongeren, daar wil je zo ver mogelijk van weg blijven om boetes te voorkomen. Thuis worden kinderen opgevoed met het idee dat alcohol onder de achttien niet zo’n probleem is. Ik snap dat wel, maar het probleem wordt nu verlegd naar de horeca. Je hoort zo vaak dat een vader in een café een biertje besteld voor zijn minderjarige zoon. Maar wij zijn dan aansprakelijk. Gevolg is dat we als een politieagent achter de bar staan.'

Stairway To Heaven organiseerde vorig jaar, samen met de horecazaken De Beurs en De Winkel van Sinkel, onder de naam van Disconnected in Utrecht drie alcoholvrije jongerenfeesten.