nieuws

Minister Kamp wil franchiseregels opnemen in wet

Café

Het ministerie voor Economische Zaken gaat onderzoeken of nieuwe gedragsregels voor de franchisesector in de wet kunnen worden opgenomen. Minister Henk Kamp wil daarmee de regels sterker borgen, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Kamp wil franchiseregels opnemen in wet

Franchisenemers mogen onder bepaalde voorwaarden een bedrijf uitbaten onder de naam van een andere onderneming. In de nieuwe Nederlandse Franchise Code staan rechten en plichten voor franchisegevers en -nemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een samenwerking. De handhaving wordt aan de betrokkenen zelf overgelaten.

Aan de code is ruim een jaar gewerkt. Kamp had om de gedragscode gevraagd na terugkerende berichtgeving over conflicten tussen franchisenemers en franchisegevers. Zo kunnen franchisegevers voorwaarden nu nog eenzijdig wijzigen, met grote gevolgen voor de franchisenemers.

De minister ziet de gedragsregels als goede leidraad voor de rechtspraak bij de beoordeling van geschillen. ‘Deze code is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd. Ik verken momenteel samen met mijn collega van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code.’ Kamp helpt ook bij het opzetten van een geschillencommissie die kan ingrijpen om te voorkomen dat de rechter eraan te pas moet komen.

MKB-Nederland hoopt nog dat wetgeving niet nodig is en de branche de eigen regels goed zal naleven, laat voorzitter Michaël van Straalen weten in een reactie. ‘Daar staat of valt de werking van de code natuurlijk mee. Gebeurt dat niet, dan volgt wetgeving. Maar ik geef de voorkeur aan zelfregulering in de sector.’

Reageer op dit artikel