nieuws

Bierfusie: stormloop op euro-obligaties

Café

Bierbrouwer AB InBev werd overstelpt door beleggers die hun geld wilden uitlenen voor de financiering van de megafusie met SAB Miller. Met een waarde van ruim €13 miljard is het de grootste euro-obligatie ooit.

Bierfusie: stormloop op euro-obligaties

Dat meldt Het Financieel Dagblad vanmorgen. De opbrengst van de euro-obligaties overtrof de verwachtingen van de bierbrouwer ruimschoots. Die had erop gerekend zo’n €7,5 miljard op te halen. In totaal werd er echter voor liefst €31 miljard ingetekend, waardoor werd besloten het op te halen bedrag te verhogen naar €13 miljard.

Stormloop veroorzaakt door ECB

Volgens de krant zijn de door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank aangekondigde maatregelen debet aan de stormloop op de euro-obligaties van AB InBev. Draghi kondigde aan dat de ECB ook bedrijfsleningen gaat opkopen in een poging de economie en de inflatie verder aan te jagen. Het oude record van de hoogste opbrengst bij de uitgifte van euro-obligaties was in handen van het chemische concern Roche, dat in 2009 bijna €10 miljard ophaalde.

46 miljard dollar in de VS

De opbrengst van de euro-obligaties wordt door AB InBev gebruikt om de fusie met SAB Miller, die in de praktijk meer een overname is, te financieren. Beleggers die hun geld voor vier jaar aan de brouwer uitlenen ontvangen 0,5 procent rente, wie dat voor twintig jaar doet 2,75 procent. AB Inbev haalde overigens in de Verenigde Staten eerder dit jaar maar liefst 46 miljard dollar op met de uitgifte van obligaties.

Reageer op dit artikel