nieuws

8e Starbucks op Schiphol: slow coffee, alcohol en gerechten

Café 907

Starbucks The Pavillion opende 25 april officieel de deuren als 8e Starbucks op Schiphol, in Lounge 2 achter de douane. Op de kaart staan naast de bekende espresso-based dranken ook slow coffee, bier, wijn en warme gerechten.

8e Starbucks op Schiphol: slow coffee, alcohol en gerechten
Starbucks Schiphol Pavillion (foto: Tycho Müller)

Met 470 vierkante meter is het de grootse vestiging op de luchthaven. Deze 8e Starbucks op Schiphol wordt net als de andere geëxploiteerd door HMS Host, dat wereldwijd in totaal 439 Starbucks vestigingen opereert.

Het is de 2500e Starbucks in Europa, Midden-Oosten en Afrika en de grootste op een luchthaven in dezelfde regio.

Slow coffee

Naast de bekende espresso-based dranken zijn ook vijf slow coffee bereidingen beschikbaar: chemex, V60, siphon, french press en Starbucks’ eigen filterkoffie-apparaat Clover. Hiervoor is een apart deel van de bar ingericht als Reserve bar, waar gasten aan de bar zitten terwijl hun koffie wordt bereid.

Ook heeft Starbucks hiervoor speciaal geselecteerde koffies in de Reserve-lijn, single origins van kleinere plantages. Per seizoen zijn drie verschillende origins beschikbaar, nu zijn dat Nicaragua Maracaturra, Ethiopia Guji en Kenya Kaganda.

Evenings Menu

Aan de andere kant van de bar is het zogeheten Evenings Menu beschikbaar: bier, wijn en vijftien gerechten variërend van een kaasplankje tot pasta. Op de kaart veel aandacht voor lokale producten: vlees, kaas en groenten komen zoveel mogelijk uit Nederland. Slechts zes andere Starbucks vestigingen in Europa hebben dit menu.

Dit is de eerste vestiging in Nederland met zowel Reserve koffie als het Evenings Menu. In de vestiging The Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam staat al een clover en is de Reserve koffie beschikbaar, net als op een van de andere Schipholvestigingen.

Dag verlengen

‘Met het Evenings menu hopen we de dag te kunnen verlengen’, zegt Jan-Willem Hilbron van HMS Host. ‘Dit zijn tenslotte de drukste vierkante meters van Nederland, dan is het interessant gasten ook na 15.00 uur te kunnen ontvangen.’

De vestiging begint met opening van 06.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur ‘s avonds. Als er voldoende animo is, wordt zeker gekeken naar verlengen van de openingstijden.

Arjan Oudejans, vice-president branded solutions Starbucks EMEA is trots op de 58e vestiging van Starbucks in Nederland. ‘We begonnen in 2007 op Schiphol met onze eerste Nederlandse vestiging, en nu opent hier de eerste met én een Reserve bar én het Evenings menu.’

Design

Ook is hij trots op het design, waar Nederlandse cultuur en ontwerpen terug te vinden zijn. Achter de bar is in gewoven staal de merknaam Starbucks weergegeven, de grootste versie ter wereld. Het plafond representeert het geordende Hollandse weide- en akkerlandschap wat vliegreizigers kennen, en achter de grootste gemeenschappelijke tafel in een Starbucks in Nederland is de ‘bonenmuur’ te zien met individueel tentoongestelde bonen van de meest exclusieve koffiesoorten ter wereld, een verwijzing naar de Amsterdamse diamantensector.

Oudejans kan niets zeggen over toekomstige plannen voor meer vestigingen in Nederland of op Schiphol. Ook wil hij niet kwijt of het concept zoals in deze nieuwste vestiging is neergezet, de weg zal vinden naar andere Nederlandse vestigingen.

In de winkel is ook de hardware voor slow coffee methoden als siphon, french press en chemex te koop. Voor de gerechten en slow coffee is table service aanwezig, daarom zullen zo’n 12 tot 16 mensen per shift de vestiging bemensen.

Reageer op dit artikel