nieuws

Cash blijft belangrijkste betaalmiddel

Café 93

Het aantal pintransacties stijgt fors. Maar zowel voor de Nederlandse als de Europese markt geldt dat cash nog altijd het dominante betaalmiddel is. Dit en meer staat in het Europese Cash Report dat dinsdag 12 april is gepresenteerd tijdens de ‘Future of Cash 2016 in Parijs.

Cash blijft belangrijkste betaalmiddel

Eén van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat de wijze van betalen aan het verschuiven is. Consumenten hebben meer keuze, winkelen vaker online. Toch is cash binnen Europa nog altijd het dominante betaalmiddel.

Pinautomaat-transacties +14 procent

Momenteel vindt 60 procent van alle betalingen binnen Europa plaats met contant geld; het aantal pinautomaat-transacties nam in de periode tussen 2009 en 2014 zelfs toe met ruim 14 procent en was in totaal goed voor een waardestijging van €2188 miljoen euro in vijf jaar tijd. In slechts acht Europese landen nam het aantal contante betalingen af tot minder dan 50 procent van het totale betalingsverkeer.

Cash koning in Nederland

Op de Nederlandse markt is contant geld ook nog altijd het meest dominante betaalmiddel; 60 procent van alle betalingen gebeurt in cash. Ook het aantal pintransacties steeg fors: alleen al in de periode 2009-2014 naar 3,2 miljard. Hoewel het gebruik van elektronische betaalmiddelen snel stijgt, blijft in Nederland ook de hoeveelheid contant geld in omloop stijgen.

Reageer op dit artikel