nieuws

‘Er moeten geen nieuwe rookruimtes bijkomen in horeca’

Café 120

Met ingang van volgend jaar moeten er geen nieuwe rookruimtes in de horeca meer bij komen. Dat wil ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber voor elkaar zien te boksen. Ze vindt de toename ‘zorgwekkend’.

‘Er moeten geen nieuwe rookruimtes bijkomen in horeca’

In 2009 had één op de tien horecagelegenheden een rookruimte, inmiddels is dat één op de vier, telde de politica. ‘Omdat we weten dat zien roken doet roken, is de toename van het aantal rookruimtes een aanmoediging om te gaan roken. Dat is niet de kant die we op wilden toen we met elkaar afspraken dat een rookvrije horeca de nieuwe norm zou worden.’

Volwaardige ‘rookkroegen’

Steeds vaker zijn rookruimtes in horecagelegenheden volwaardige ‘rookkroegen’ met tafels, muziek, televisieschermen en, in het geval van Holland Casino, zelfs speeltafels, weet Dik-Faber. ‘Dat mag volgens de letter van de wet, maar past niet bij wat de Tweede Kamer met de rookvrije horeca voor ogen had. Roken in de horeca wordt daarmee ook een verdienmodel voor de grotere gelegenheden. Kleinere horecagelegenheden, die niet de ruimte of het geld hebben om een rookruimte te maken, zijn daar de dupe van.’

Volgens de wet

KHN meldt dat in de horeca een ruimte permanent gebruikt moet worden als rookruimte. De ruimte mag niet wisselend worden gebruikt als werk- en rookruimte. In de rookruimte mag bijvoorbeeld wel een dartbord, biljart en kansspelautomaat plaatsen. Dit aanbod in de rookruimte mag niet groter zijn dan in de overige bedrijfsruimte. Is dit wel het geval, dan worden gasten aangemoedigd naar de rookruimte te gaan omdat het daar aantrekkelijker is en dat is niet de bedoeling van de regelgeving, zo zegt de brancheorganisatie.

Boete

KHN: ‘Het niet instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod en wanneer uw rookruimte niet aan de eisen voldoet, geldt als een overtreding waar een bestuurlijke boete van 600 euro op staat.’ Bij herhaling gaan de boetes omhoog, tot maximaal 4500 euro.

Reageer op dit artikel