nieuws

Meerstad weg als commissaris Bols na Panama Papers

Café 49

Bert Meerstadt legt ook zijn functie als commissaris bij Lucas Bols per direct neer. Meerstad die donderdag 7 april ook al terugtrad als commissaris bij ABN Amro, wordt genoemd in de zogeheten Panama Papers, de wereldwijde affaire omtrent belastingontwijking. 

Meerstad weg als commissaris Bols na Panama Papers

ABN Amro kondigde woensdag 6 april aan dat Meerstadt in de loop van 2016 terug zou treden. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar onder meer het FD bracht zijn vertrek in verband met het feit dat zijn naam op is gedoken in de administratie van een Panamees adviesbureau op het gebied van offshoreconstructies. Dat die link wordt gelegd, is voor Meerstadt reden om al meteen zijn functie neer te leggen. ‘Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt’, liet hij in een persoonlijke verklaring weten. Hij gaat niet inhoudelijk in op publicaties over zijn vermeende betrokkenheid bij een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden.

‘Van geen kwaad bewust’

Het FD en Trouw meldden donderdag dat Meerstadt in 2001 kortstondig aandeelhouder is geweest van zo’n bedrijfje, dat werd opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. De topbestuurder liet aan de kranten al weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Vrijdag 8 april laat Lucas Bols, producent van gedistilleerde dranken echter weten dat Meerstad ook daar zijn functie neerlegt. Meerstad geeft ook hier als reden op ‘te willen voorkomen dat Lucas Bols nadelige effecten ondervindt van de affaire.’ Meerstad benadrukt verder dat het een eigen keuze is. ‘Door Lucas Bols noch door ABN AMRO is druk uitgeoefend om af te treden. Dit is mijn keus in het belang van de onderneming.’

Reageer op dit artikel