nieuws

Ondernemers ondersteunen gehandicapte kunstenaars

Café 108

Een groep Limburgse (horeca)ondernemers slaat de handen ineen om kunstenaars met een verstandelijke handicap te ondersteunen. Naast het feit dat de ondernemers de Limburgse gastvrijheid hopen te etaleren, willen ze ‘vooral een groep –die hard door bezuinigingen getroffen wordt- bijstaan om hun passie uit te leven’, aldus Moniek Krul, één van de initiatiefnemers.

Ondernemers ondersteunen gehandicapte kunstenaars

Het project is een initiatief van de stichting ‘Buiten-gewoon Kunst met een Limburgs tintje’. De stichting bestaat uit een groep Limburgse ondernemers, van onder meer Brasserie Bonhomme, Bilderberg, Horeca Advies Zuid en Herberg Bie de Tantes. ‘De bezuinigingen treffen ook verstandelijk gehandicapten hard. Op deze manier willen we  het mogelijk maken dat een deel van hen in elk geval hun passie kan uitleven”, zegt Moniek Krul van de stichting Buiten-gewoon en mede-eigenaresse van Herberg Bie de Tantes, een vaste gast van de Terras Top 100.

Expositie en veiling

Tien kunstenaars met een verstandelijke handicap uit Nederland komen 12 en 13 april 2016 twee dagen inspiratie opdoen in Zuid-Limburg. Samen met individuele begeleiders trekken de kunstenaars rond door stad en land, om Limburg te schetsen, fotograferen, boetseren of te schilderen. ’s Avonds verblijven ze gastvrij in Kasteel Vaalsbroek in Vaals. Na die twee dagen keren de kunstenaars terug naar hun eigen atelier om de opgedane indrukken in Limburg te verwerken in hun kunstwerken. Die kunstwerken worden van juni tot en met september 2016 geëxposeerd in drie exposities in Vaals, Heerlen en Gulpen. Op 2 oktober wordt de expositie afgesloten met een openbare veiling van alle kunstwerken in Kasteel Vaalsbroek.

Participeren

Ondernemers en belangstellenden kunnen participeren in dit project, als onderdeel van het streven van veel bedrijven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Bijvoorbeeld door vrienden te worden van het project Buiten-gewoon, voor €150. Die vrienden ontvangen daarvoor een oorkonde. Wie een afdruk van een kunstwerk wil bezitten, mag dit kopen voor €500. Een bedrijf, organisatie of particulier die op bestelling een uniek kunstwerk wil laten maken van een plek of object naar keuze betaalt €1000. De uiteindelijke opbrengst, inclusief de afsluitende veiling op 2 oktober 2016, komt geheel ten goede aan kunstenaars met een verstandelijke handicap.

Reageer op dit artikel