nieuws

Tentoonstelling verbinding Utrechts Studenten Corps en café Dikke Dries

Café 108

De sociëteit van het Utrechts Studenten Corps bestaat in 2016 200 jaar. Na aanleiding van dit jubileum is er in het Utrechtse stadhuis een tentoonstelling over de verbinding van deze studentenvereniging met de stad en met name de relatie met café Dikke Dries. Eentje die lang terug gaat en een fraaie (ontstaans)geschiedenis kent.

Tentoonstelling verbinding Utrechts Studenten Corps en café Dikke Dries

De lange relatie tussen het Utrechtse Studenten Corps (USC) en Dikke Dries voert terug naar de Tweede Wereldoorlog. Café Dikke Dries, werd in 1937 opgericht door Marinus de Winter (Dikke Dries), in Wijk C. Het was een volkscafé voor rasechte Utrechters, waar de elitaire corpsleden normaliter niet kwamen.

Zilverwerk beschermd

Toen Duitse troepen de sociëteit beslag namen zochten de corpsleden hun heil in de Dikke Dries. Volgens de overlevering heeft Dikke Dries het zilverwerk van het USC  verdeeld onder de bewoners van Wijk C, om inbeslagname door de bezetters te voorkomen. Dit zilverwerk zou na de oorlog volledig geretourneerd zijn aan de rechtmatige eigenaar. Als dank voor de gastvrijheid en zijn hulp, werden Dikke Dries – en later zijn zoon Joop de Winter – benoemd tot erelid voor het leven en bij alle officiële gelegenheden uitgenodigd op de sociëteit.

Gratis toegankelijk vanaf 3 mei

De tentoonstelling in het Stadhuis van Utrecht toont vele historische foto’s en objecten, per generatie De Winter gerangschikt en kwam tot stand in samenwerking met het fotoarchief van de familie De Winter, het archief van het Utrechts Studenten Corps, Volksbuurtmuseum Wijk C en Het Utrechts Archief. De expositie is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van dinsdag 3 tot en met donderdag 27 mei en buiten de openingstijden op zaterdag 21 mei 2016.

Reageer op dit artikel