nieuws

Aantal startende ondernemers groeit

Café 1119

Het aantal mensen dat voor zichzelf begint blijft toenemen. ING rekende vrijdag voor dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 39.000 starters zijn bijgekomen. Dit komt neer op een toename van 8 procent. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal zelfstandigen groeit, aldus de bank.

Aantal startende ondernemers groeit

Gemiddeld tonen Noord-Hollanders zich het meest ondernemend. Per 10.000 inwoners telt de provincie 203 starters. Het gemiddelde in Nederland ligt op 156. Met uitzondering van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg steeg het percentage starters.

Ontwikkeling

De verdere ontwikkeling van het aantal startende ondernemers dit jaar is volgens ING nog onduidelijk. Door de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt, waarbij bedrijven behoefte hebben aan meer flexibiliteit, zou het aantal starters volgens de bank ook de komende jaren op hoog niveau moeten blijven. Het is volgens de bank echter nog onduidelijk wat voor impact de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft.

Nieuwe wet

Als bedrijven door de nieuwe wet minder zzp’ers inhuren, zal dat zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aantal starters, aangezien een meerderheid van de starters zzp’er is, zo concludeert het Economisch Bureau.

Reageer op dit artikel