nieuws

Nederlandse biersector scoort

Café 446

Het aantal Nederlandse brouwers is de afgelopen drie jaar van 120 meer dan verdubbeld naar ruim 300. Dat blijkt uit een onderzoek dat RegioPlan uitvoerde in opdracht van Nederlandse Brouwers.

Nederlandse biersector scoort

De Nederlandse biersector is de tweede grootste bierexporteur ter wereld, levert in Nederland 65.000 banen en brengt jaarlijks 2 miljard op voor de schatkist van de overheid, zo blijkt uit het onderzoek. Het rapport dat de ontwikkeling van de biersector sinds 2012 behandelt, werd 19 mei in Den Haag overhandigd aan de heer Aalt Dijkhuizen, voorzitter van Topsector Agri & Food.

Bierexporteur

De nu ruim 300 Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks ruim 24 miljoen hectoliter bier, waarvan 14 miljoen bedoeld is voor export. Na Mexico is Nederland dan ook de grootste bierexporteur ter wereld.  Van al het bier dat hier gedronken wordt, is 86 procent in Nederland gebrouwen. De gehele sector is goed voor 65.000 banen en levert jaarlijks 2 miljard euro op voor de schatkist van de overheid. Ook op gebied van duurzaamheid doet de biersector het goed. Vergeleken met andere branches, loopt de biersector voorop als het gaat om water-, energie- en landbouwgebruik.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nederlandse Brouwers, de belangenvereniging voor brouwers in Nederland. Directeur Cees Jan Adema: ‘Deze resultaten onderstrepen de economische en maatschappelijke waarde van onze sector.’

Week van het Nederlandse Bier

De presentatie van het onderzoek diende tevens als startschot van de 5e editie van de Week van het Nederlandse Bier. Nog tot en met 29 mei vinden er door heel het land tal van biergerelateerde activiteiten plaats: van bierwandelingen en -proeverijen tot een biervaart en masterclasses. De week wordt afgesloten met de Nederlandse Brouwerijdagen op 28 en 29 mei. Ruim 100 brouwerijen in heel Nederland openen dat weekend hun deuren voor publiek.

Reageer op dit artikel