nieuws

Nederlandse economie groeit opnieuw: meer besteding in horeca

Café 123

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is daarmee voor het achtste kwartaal op rij dat de economie groeit. Onder meer in de horeca werd weer meer besteed. Volgens minister Kamp van Economische Zaken maakt het kabinet werk van extra financiering voor ondernemers, het stimuleren van innovatie en het terugdringen van regels voor het bedrijfsleven.

Nederlandse economie groeit opnieuw: meer besteding in horeca

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vrijdag bekendmaakte, werd de groei breed gedragen. Zowel consumptie, investeringen en export leverden een positieve bijdrage. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent, vooral gestuwd door meer investeringen en hogere export.

Minister Kamp: extra financiering ondernemers

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wees er in een reactie op dat de economie ‘over de gehele linie goed blijft presteren in een nog altijd onzekere internationale situatie’. Om de aanhoudende groei verder te versterken, maakt het kabinet werk van extra financiering voor ondernemers, het stimuleren van innovatie en het terugdringen van regels voor het bedrijfsleven, zo gaf hij verder aan.

Meer besteding in horeca

Consumenten gaven in de eerste maanden van het jaar weer meer geld uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Ook werd vaker de portemonnee getrokken voor elektrische apparaten, voedingsmiddelen en de inrichting van de woning. Bedrijven gaven juist meer uit aan vrachtwagens, oplegger’s en andere vervoersmiddelen. Ook de investeringen in computers en software vielen hoger uit dan een jaar eerder. Dit is volgens het CBS in lijn met het stijgende ondernemersvertrouwen. Ook buitenlanders in Nederland gaven meer geld uit dan een jaar eerder. Volgens het CBS komt dit mogelijk doordat Pasen dit jaar in maart viel.

Reageer op dit artikel