nieuws

Van 4 op 10 ouders mag drankleeftijd omlaag

Café 41

Ruim 40 procent van de ouders vindt dat de leeftijdsgrens voor het nuttigen van bier, wijn en mixdrankjes weer omlaag kan. Twee jaar geleden werd die grens juist verhoogd van 16 naar 18 jaar. Maar als het aan 41,8 procent van de ouders ligt mogen hun kinderen weer gewoon licht alcoholische dranken kopen en drinken.

Van 4 op 10 ouders mag drankleeftijd omlaag

Dat heeft onderzoeksbureau DVJ Insights onderzocht in opdracht van RTL Nieuws. Vooral moeders zijn voorstander van een verlaging van de leeftijdsgrens. De meeste ouders vinden wel dat je voor de aankoop van sterke drank minimaal 18 jaar moet zijn.

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar mag thuis niet drinken van hun ouders, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt vooral voor de jongsten van deze groep. In een kwart van de gezinnen levert het wel of niet mogen drinken van alcohol irritaties of ruzies op. DVJ Insights ondervroeg duizend ouders.

Uit eerder onderzoek van Misset Horeca bleek dat horeca-ondernemers zwaar gefrustreerd zijn over de ‘onredelijke’ Drank- en Horecawet. Terwijl ze hun best doen om te voorkomen dat 18-minners alcohol gebruiken, krijgen die de drank van hun ouders op een presenteerblaadje.

Reageer op dit artikel