nieuws

Rob Kerkhoff 8e in World Brewers Cup

Café 1533

Rob Kerkhoff van Keen Koffie is op het wereldkampioenschap Brewers Cup op een verdienstelijke 8e plaats geeindigd. Hij viel wel net buiten de finale, waar zes barista’s aan meededen. De winst ging naar de Japanner Tetsu Kasuya.

Rob Kerkhoff 8e in World Brewers Cup

Kerkhoff liet met zijn prestatie 31 kampioenen uit andere landen achter zich. Bij de World Brewers Cup gaat het om het zetten van de lekkerste filterkoffie. The World Brewers Cup 2016 vond afgelopen weekend plaats tijdens the World of Coffee in Dublin. Daar vond ook de World Barista Championship plaats, waar Lex Wenneker in de finale een 6e plek behaalde.

In de voorronde van de World Brewers Cup moesten de deelnemers een eigen receptuur ontwikkelen voor een, door de organisatie aangeleverde, koffie (compulsory service) en een eigen geselecteerde koffie bereiden en presenteren aan een internationale jury (open service).

4e beste koffie

Kerkhoff presteerde het om met zijn presentatie in de open service de 4e beste koffie te maken, alleen een mindere score met de compulsory koffie gaf als eind resultaat een achtste plaats.

Voor zijn ‘open service’ koffie gebruikte Kerkhoff bonen van Esteban Villalobos uit Costa Rica. Voor zijn koffie El Diamante gebruikt Villalobos een vernieuwend verwerkingstechniek: anaërobe fermentatie.

Hierbij gaan in een tank twee verschillende ongebrande koffie’s met daarbij het vruchtvlees van 13 verschillende koffiebessen. De tank wordt luchtdicht afgesloten, de bonen fermenteren 20 uur lang waardoor complexiteit en kaneelsmaken ontstaan.

Phoenix 70

Kerkhoff zelf maakte gebruik van de Phoenix 70, een nieuwe zetmethode van Saint Anthony Industries uit Salt Lake City. Door de scherpere hoek (70 graden) van het filterpapier vergroot je de hoogte van het koffiebed, waarbij de contacttijd van het water met de koffie langer is.

Hierdoor is het mogelijk om nog meer smaken uit de koffie te extraheren. Tevens hangt het papier vrij op 2 ringen, waardoor de doorstroom van het water mooi constant is. Dit komt de balans in de koffie ten goede.

De anaërobe gefermenteerde El Diamanta gezet met de Phoenix 70 resulteerde in een complexe koffie met in de smaak zoete rode appel, rozijnen, citroen en kaneel. Het mondgevoel is romig, met de frisheid van appel en citroen.

Reageer op dit artikel