nieuws

422 Nederlandse brouwers

Café 2125

Dit jaar zijn in Nederland tot nu 38 nieuwe bierbrouwerijen van start gegaan. Sinds 2010 groeit het aantal brouwers explosief tot 422 stuks. Dit is exclusief de hobbybrouwers.

422 Nederlandse brouwers

Met de oprichting van 38 nieuwe brouwerijen komt het totaal aantal op 422 stuks. Daarvan brouwen er 220 zelf hun bier en zijn er 202 zogenaamde brouwerijhuurders.

Dat zijn ondernemingen met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Dertig jaar geleden waren het er volgensJan Ausems van vakwebsite Cambrinus aanmerkelijk minder. In 1986 telde Nederland slechts 27 brouwerijen,zegt hij op Nu.nl.

Bier is superhip

Volgens Ausems groeit het aantal bierbrouwerijen  vooral de laatste jaren snel. Sinds 2010 ziet hij een versnelling van de groei. ‘Bier is nog steeds superhip, en met name jongeren onder de dertig blijven het brouwen ontdekken. En dan nemen we de hobbybrouwers niet eens mee in onze cijfers.’

Ook de verkoopkanalen veranderen. Die begon vooral bij slijters maar volgens Ausems duiken nu ook supermarkten op het speciaalbier. ‘De speciaalbier liefhebber is verwend geraakt.’

 

Reageer op dit artikel