nieuws

Gasten Herberg ’t Plein ‘gastauteur’ in serie verhalenboekjes

Café 2661

‘Je zou een boek moeten schrijven, Jaap!’ riepen stamgasten met enige regelmaat tegen Jaap de Boer van Herberg ’t Plein in Meppel. De ondernemer nam de geluiden serieus en geeft nu de serie Midden in Meppel uit: boekjes met allerhande verhalen uit dertig jaar Herberg ’t Plein.

Gasten Herberg ’t Plein ‘gastauteur’ in serie  verhalenboekjes
Jaap en Petra de Boer nemen in 2013 de Café Top 100 Publieksprijs in ontvangst.

Tussen het eerste idee en de verschijning van Midden in Meppel zaten minder dan drie maanden. De Boer: ‘Omdat eindredacteur Johan Debbenhof alles coördineerde en organiseerde, had ik er bijna geen omkijken naar. Wel zo aardig, want de zaak gaat ondertussen natuurlijk gewoon door.’

Café Top 100

Het Plein is een gerenommeerd café dat al jaren in de Café Top 100 staat. Daarnaast won de zaak in 2012 en 2013 de Publieksprijs. En juist onder het publiek zitten volgens de caféhouder de beste leveranciers van verhalen: ‘De meeste verhalen ken ik wel, soms heb ik de gebeurtenissen meegemaakt, maar hoe onze gasten het beleefd hebben is ook voor mij een verrassing. We kiezen voor elk deeltje andere thema’s.’ De thema’s van de eerste uitgave zijn ‘Mijn geschiedenis’ en ‘Bewogen Tijd’.

Deel 2 in het najaar

‘De verhalen zijn net als het café voor iedereen’, zegt De Boer. ‘Voor dagjesmensen en passanten zijn ze evengoed boeiend en begrijpelijk als voor stamgasten.’ Van de luxe hardcover boekjes werden in eerste instantie honderd exemplaren gedrukt. ‘Daar waren we in een week doorheen. De tweede druk loopt ook lekker. In het najaar verschijnt Midden in Meppel 2. De thema’s houden we tot die tijd nog geheim, behalve voor de auteurs natuurlijk.’

Reageer op dit artikel