nieuws

CEO SABMiller wacht bonus van ruim €70 miljoen

Café 1300

De ceo van het bierconcern SABMiller, Alan Clark, heeft afgelopen jaar zijn inkomen terug zien lopen. Als de fusie met AB Inbev echter is afgerond wacht hem een bonus van ruim €70 miljoen.

CEO SABMiller wacht bonus van ruim €70 miljoen

Dat schrijft de Financial Times. De in Londen gevestigde bierbrouwer betaalde zijn ceo afgelopen jaar 5,9 miljoen pond, 1,2 miljoen pond minder dan een jaar eerder. Zijn vaste salaris en bonus namen weliswaar toe, maar het beloningsschema voor de lange termijn viel een stuk lager uit. Dit is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de winst per aandeel, inclusief valuta-effecten.

Invloed van valuta

Dat laatste speelde een belangrijke rol. SABMiller rapporteert in dollars, maar doet 70 procent van zijn omzet in ontwikkelingslanden. De dollar won afgelopen jaar terrein op veel andere valuta, waardoor de aangepaste winst per aandeel met zo’n 6 procent daalde. Dit had ook zijn invloed op de winstcijfers van de onderneming die midden in het fusieproces met AB Inbev zit om samen de met grote voorsprong grootste bierbrouwer ter wereld te gaan vormen.

Aandelen converteren

De transactie wordt waarschijnlijk in de herfst beklonken. Dat zou Clark, die al 26 jaar bij de bierbrouwer werkt en sinds drie jaar de hoogste baas is, de kans zijn toegekende aandelen te converteren waarmee hij 55 miljoen pond, €71 miljoen, zou verdienen aan aandelen en opties. Ook de voorwaarden van zijn vertrekregeling zijn hierin opgenomen.

Verkoop van onder meer Grolsch

De cijfers staan in het jaarverslag van SABMiller. De brouwer was onder meer eigenaar van Grolsch, maar stootte in de afgelopen maanden de nodige merken af om zo in verschillende landen zorgen over een te grote concentratie in de biermarkt weg te nemen. Zo werd Grolsch verkocht aan een Japans drankenconcern.

Reageer op dit artikel