nieuws

‘Jongeren dupe van misstanden vakantiewerk’

Café 1209

Jongeren met een vakantiebaantje doen soms werk dat ze eigenlijk helemaal niet mogen doen. Daarvoor waarschuwde CNV zondag. Vooral in de uitzendbranche, horeca, detailhandel en land en tuinbouw lijkt het nogal eens mis te gaan.

‘Jongeren dupe van misstanden vakantiewerk’

De vakbond ontving hierover afgelopen weken ruim tweehonderd mails en telefoontjes van jongeren en bezorgde ouders.

Te weinig betaald

‘Jongeren krijgen te weinig betaald, werken te lang of te laat, of doen risicovolle werkzaamheden omdat de werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten’, aldus Piet Fortuin, de voorzitter van CNV Vakmensen.

Leeftijdsgrenzen

Aan bepaalde soorten werk zitten leeftijdsgrenzen verbonden, maar veel jongeren weten dit niet. Zo mag je pas kranten bezorgen vanaf je vijftiende en pas na 06.00 uur. Tot je achttiende mag je niet met giftige stoffen en op lawaaierige plekken werken. En pas vanaf je zestiende is het toegestaan om in de bouw aan de slag te gaan.

Misstanden melden

CNV roept jongeren die het gevoel hebben dat ze het slachtoffer zijn van misstanden op om dit bij de bond te melden. Die kan werkgevers hierop aanspreken. Ook zal CNV de problemen doorspelen naar de Inspectie SZW, die hier nader onderzoek naar kan doen.

Vakantiebaan

‘Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: een vakantiejob moet leuk én veilig zijn’, vindt Semih Eski, de voorzitter van de jongerenafdeling van CNV. ‘Wij hebben onderzocht dat 41,6 procent geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag.’

Reageer op dit artikel