nieuws

Onderzoek InBev om mogelijk machtsmisbruik biermarkt

Café 1415

De grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgische Anheuser-Busch InBev, heeft mogelijk misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische markt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren.

Onderzoek InBev om mogelijk machtsmisbruik biermarkt

Dat kan in strijd zijn met de EU-regels voor concurrentie en ook tegen de belangen van de consument indruisen, stelde de Europese Commissie donderdag.

‘Geen belemmeringen’

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is daarom een onderzoek begonnen naar de invoerstrategie van AB InBev in België. ‘We willen er echter voor zorgen dat er binnen de Europese interne markt geen belemmeringen zijn voor de bierhandel.’AB InBev is bekend van merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. De onderneming is gevestigd in Leuven.

Mogelijk bewuste strategie

Vestager is ook bezorgd over een mogelijk bewuste strategie van AB InBev om de zogenoemde parallelle handel van zijn bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken.

Veranderen verpakking

Het gaat dan bijvoorbeeld om het veranderen van de verpakking van bierblikjes of -flessen, zodat het moeilijker wordt om ze in andere landen te verkopen. Ook het beperken van toegang van niet-Belgische detailhandelaren tot kortingen, om te voorkomen dat zij minder dure bierproducten naar België brengen is een van de mogelijk verboden praktijken.

Ab Inbev eerder in opspraak

In 2007 kwam InBev in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met drie andere brouwers om de Nederlandse markt te verdelen. Heineken, Grolsch en Bavaria werden daarvoor door Brussel beboet met respectievelijk 219 miljoen, 32 miljoen en 12 miljoen euro. InBev ontliep een boete door uit de school te klappen.

Reageer op dit artikel