nieuws

Boomsma Distilleerderij neemt Weduwe Joustra over

Café 2381

De vraag wat gaat er gebeuren met Weduwe Joustra nu het moederbedrijf van Joustra (de Dirkzwager Groep) in surseance van betaling verkeert, is beantwoord: het oer-Fries familiebedrijf Boomsma Distilleerderij neemt het beerenburgmerk over.

Boomsma Distilleerderij neemt Weduwe Joustra over

Boomsma en Dirkzwager plaatsten 27 juli 2016 de handtekening onder de overnamepapieren, waardoor Boomsma Distilleerderij per direct de nieuwe eigenaar van Weduwe S. Joustra is geworden.

Hiermee verzekert zij Weduwe Joustra niet alleen van een nieuwe toekomst, maar zorgt ook dat het bedrijf door kan op de plek waar zij 152 jaar geleden hun eerste fles Beerenburg produceerden: in de thuishaven Sneek.

Chantoine en Saskia Boomsma, vijfde generatie aan het roer van Boomsma Distilleerderij, hebben alles op alles gezet om Weduwe Joustra binnen Friesland te houden. Het bedrijf raakte in zwaar weer door de surseance van het inmiddels failliet verklaarde moederbedrijf Dirkzwager Groep.

Friese cultuur

‘Weduwe Joustra zelf is een financieel gezond bedrijf, met prachtige producten’, zegt Chantoine Boomsma. ‘Bovendien is het een belangrijk onderdeel van de Friese cultuur, en kunnen we dit niet zomaar verloren laten gaan.’

Saskia Boomsma vervolgt: ‘we zijn ervan overtuigd dat we gezamenlijk het merk kunnen laten groeien. Boomsma is zelf ook een familiebedrijf met een rijke historie. Weduwe Joustra past goed binnen onze cultuur.’

Binnen Weduwe Joustra zullen op korte termijn geen grote veranderingen plaatsvinden: het bedrijf wordt voortgezet zoals het liep, met Heleen Sonnenberg aan het roer op de vertrouwde locatie in Sneek.  

Zelfstandig opererende entiteit

Weduwe Joustra was een 100 procent zelfstandig opererende entiteit binnen de Dirkzwager Groep en is een gezond bedrijf dat al 152 jaar wordt geleid door de familie.

Ook sinds de verkoop van de aandelen in 1981 is de dagelijkse leiding altijd in handen geweest van de 5e en 6e generatie, met als gevolg een jaarlijks positief resultaat in de boeken.

Men was op de hoogte dat er financiële zorgen waren bij de aandeelhouder, echter niet op dit niveau. Ondanks het feit dat dit bericht twee weken geleden insloeg als een bom, regeert nu vooral de opluchting.

Met de overname door Boomsma Distilleerderij hebben zij hun belangrijkste doelstelling waar kunnen maken, namelijk een fris nieuw begin bij een betrouwbare Friese marktpartij, die zich nationaal en internationaal heeft bewezen.

Boomsma’s assortiment

Boomsma Distilleerderij is in 1883 opgericht in Leeuwarden, zo’n 130 jaar geleden verscheen de eerste fles Boomsma ‘Oud Friesche’ Beerenburger op tafel. Vandaag de dag brengt Boomsma een uitgebreid assortiment aan binnen- en buitenlandse dranken, waaronder Glen Talloch Whisky, Esbjærg Vodka en Old Captain Rum.

Ook voert Boomsma een zeer uitgebreid wijnassortiment. In tegenstelling tot de meeste andere distilleerderijen is Boomsma nog steeds een zelfstandig familiebedrijf. Onder leiding van de vijfde generatie worden oude tradities gekoesterd en nieuwe ambities gerealiseerd.

Reageer op dit artikel