Kort geding om 'overtreding Drank- en horecawet'

Kort geding om 'overtreding Drank- en horecawet'

Mogen boekhandels en andere winkels alcohol blijven verkopen? Dat is de inzet van een kort geding dinsdag tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, aangespannen door de Koninklijke SlijtersUnie. De brancheorganisatie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt.

Aanleiding voor het kort geding is een pilot van de VNG. In deze proef experimenteren ondernemers en gemeenten met mengvormen van winkel en horeca, zoals boekwinkels waar wijn wordt geserveerd. De VNG meent dat strikte naleving van de Drank- en horecawet vaak niet praktisch is.

Gedoogbeleid

Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, een van de drijvende krachten achter de proef, zei eerder dit jaar dat er een 'verkapt gedoogbeleid is ontstaan'. 'De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen', zei de burgervader in een interview met VNG Magazine. 'Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.'