nieuws

Pokémon Go: wie verbiedt wie gebruikt slim?

Café 5739

De app Pokémon Go is een hype in Nederland. Het spelletje waarmee mensen met hun mobiele telefoons Pokémon-poppetjes kunnen spotten in de echte wereld. heeft ook de horeca gevonden. Het ene café verbiedt het spel, de ander zet het juist in als marketinginstrument.

Pokémon Go: wie verbiedt wie gebruikt slim?

Morshuis, Albergen

Café Morshuis in Albergen – op 77 in de Café Top 100 van Misset Horeca – heeft het spel verboden op het terras. ‘Het is verboden Pokémons te vangen op het terras’, staat er in rode letters op een A4-tje.’De mensen zaten constant op hun telefoon te staren, werden helemaal gek in de kop en het bier viel van de bladen’, schetst kok Peter Snoeijer de situatie op het terras afgelopen zaterdag. ‘We houden ermee op’, dachten we toen. ‘Geen Pokémons meer op het terras.’ De reacties? ‘Die zijn super, er wordt veel over geouwehoerd’, schrijft De Tubantia. 

De Kruup, Lichtenvoorde

Bij café De Kruup is het dan weer geen enkel probleem te jagen op Pokémon. De Lichtenvoordse kroeg roept mensen zelfs op naar het café te komen. ‘Bij ons zijn de Pokémons al in het café gespot!! Kom jij ze vanavond vangen??’ schreef De Kruup zaterdag op Facebook. Het urinoir in het café was zelfs een Pokémon GO HotSpot.

Café van Ouds, Nijmegen

Ook Café van Ouds uit Nijmegen gebruikt de hype om gasten te lokken. Tijdens de 100e Nijmeegse wandelvierdaagse (start 16 juli) legt het bruine café de Pokémon Go-spelers juist  in de watten. Spelers kunnen op het terras Pokémon-poppetjes vangen, terwijl ze hun smartphones opladen. Het café lokt de Pokémonnetjes naar het terras door in het spel zogenaamde Lure Modules te plaatsen. ‘Wij zullen deze tijdens de vierdaagse overdag actief houden. Zo kunnen spelers genieten van live-muziek en een fris biertje, terwijl de Pokémon in hun schoot vallen. Gemakkelijker kan niet’, verklaart eigenaar Tinus Weijkamp. ‘Bovendien krijgen alle fanatiekelingen die op Pokémon jagen terwijl ze de vierdaagse wandelen hun eerste biertje gratis.’

Café Dunne, Breda

Café Dunne in Breda is dinsdag 12 juli het startpunt voor een Poké Tour in de binnenstad. Een soort kroegentocht gecombineerd met de Pokémon-jacht. Hoewel de tour start bij Dunne zijn ook collega’s Walkabout en Café de Kater opgenomen in de route. De zijn PokéCenters; deze centers moeten de gasten aandoen om de tour te kunnen winnen.

Zwarte Cross

Festivalterrein De Schans van de Zwarte Cross schijnt een Pokéstop-area te zijn, een soort markeringspunt waar verschillende items zijn te vinden. Dat blijkt uit de reactie van een moeder op Twitter aan de Zwarte Cross. Zij vraagt toegang tot het terrein voor haar dochter omdat die ‘niet bij de #Pokémon’ kan. De festivalorganisatie vraagt zich op Facebook af wat te doen met dit verzoek en krijgt op die post meer dan 225 reacties.

Gevaarlijk spel

Morshuis in Albergen ziet het gevaar van het staren naar de telefoon; een blad bier omstoten is niet leuk, maar ProRail heeft de Pokémon-jagers op het spoor lopen! Bij Hattem heeft de politie maandagavond twee mensen van de rails gehaald. Tussen Delft en Schiedam moesten treinen langzamer gaan rijden. ProRail heeft contact gehad met Nintendo en wil dat de makers de Pokémons weghouden uit de buurt van de spoorlijnen. ‘Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden’, zegt een woordvoerder.

Begonnen als 1 april grap

Pokémon Go  is ontstaan uit een 1 aprilgrap van Google. De zoekdienst maakte mensen in 2014 wijs dat het mogelijk was om Pokémon te spelen in de kaarten van Google Maps. Google noemde het de Pokémon Challenge. ‘Tientallen wilde Pokémons wonen in straten en bossen en op bergen in Google Maps’, meldde Google op 31 maart 2014. Mensen konden de wezentjes vangen door op ze te klikken.

Softwarebedrijf Niantic Labs, een dochter van Google, nam het idee serieus en begon het uit te werken. Daarbij werkte Niantic samen met Nintendo, de maker van Pokémon. Niantic maakte eerder het spel Ingress. Ook daar moeten mensen in de echte wereld op pad om punten te zoeken. Ingress heeft meer dan 14 miljoen gebruikers, die vorig jaar meer dan 258 miljoen kilometer buiten rondliepen.

Reageer op dit artikel