nieuws

SlijtersUnie wil ingrijpen om overtreding drankwet

Café 1421

De brancheorganisatie voor slijters heeft in een open brief aan de staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opgeroepen om gemeenten die experimenteren met de Drank- en Horecawet tot de orde te roepen.

SlijtersUnie wil ingrijpen om overtreding drankwet

Aanleiding voor de open brief is de weigering van Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein, om een alcohol pilot in zijn gemeente te staken.

Uitspraken

De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli dat de proef met een mengvorm van winkel en horeca mag doorgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoeft de pilot niet te stoppen, zo luidde toen het oordeel.

De voorzieningenrechter bepaalde eind juli echter in een door brancheorganisatie SlijtersUnie aangespannen zaak dat Nieuwegein mengvormen van winkels en horeca niet langer oogluikend mocht toestaan.

Ingrijpen nodig

Omdat burgemeester Backhuijs dit vonnis naast zich neer lijkt te leggen, meent de SlijtersUnie dat ingrijpen nodig is. ‘Dit omdat ook de overige 35 aan de alcohol pilot deelnemende gemeenten de uitspraak van de rechter lijken te negeren.’

Gedogen

De proef is volgens Backhuijs niet verboden of geschorst. Hij vindt daarom dat hij overtreding van de wet in het kader van de proef toch nog een poosje mag gedogen, ondanks dat de voorzieningenrechter heeft bepaald dat een experiment geen reden kan zijn om landelijk geldende regels te negeren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) startte vorig jaar een onderzoek of horecazaken straks naast hun spijs en drank, ook winkelproducten kunnen verkopen. Nu is dit nog bij wet verboden.

Reageer op dit artikel