Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Het is volop zomer. Wat zijn de plichten van een werkgever als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kunt u nemen om uw werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon? KHN zet een aantal tips op een rij.

Een werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving, meldt KHN. 'De werkplek van uw medewerkers moet u zo inrichten en onderhouden dat zij veilig hun werk kunnen uitvoeren en tegen elk mogelijk gevaar zijn beschermd. Deze regels gelden niet alleen voor mensen in loondienst, maar ook voor uitzendkrachten.' Omdat werken bij hoge temperaturen negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van medewerkers moet een werkgever ervoor zorgen dat ze geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek.

Wat kunt u doen?

U kunt verschillende maatregelen nemen om uw medewerkers tegen de zon en hitte te beschermen:

  • Zorg voor goede watervoorziening op meerdere plekken in (en rondom) uw pand
  • Zorg voor beschermingsmiddelen zoals zonnebrandcrème, petjes en hoedjes
  • Adviseer uw medewerkers om cafeïne- en suikerhoudende dranken zoveel mogelijk te mijden; deze onttrekken juist vocht aan het lichaam
  • Indien mogelijk: zorg dat uw medewerkers zoveel mogelijk lichte, luchtige kleding dragen. Het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels
  • Let erop dat uw medewerkers goed eten: eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname
  • Zorg voor een goede zonwering voor de ramen
  • Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, bar, balie, etc.
  • Reduceer de verlichting op de werkplek, zo is er minder afstoot van warmte
  • Probeer zoveel mogelijk zware lichamelijke inspanning uit te stellen
  • Plan extra pauzes in

Meer handige horecatips & de laatste nieuwtjes in uw mailbox?

Geef u op voor de Misset Horeca nieuwsbrief en mis niets! Naast handige tips en het laatste horecanieuws ook blogs van diverse horeca-experts  en praktische ondernemingsinformatie.