nieuws

Clean Air Nederland vecht toestaan rookruimten aan tot Hoge Raad

Café 1687

Clean Air Nederland gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag die oordeelde op 14 september dat rookruimten in de horeca zijn toegestaan. ‘We vechten dit aan tot aan de Hoge Raad’, aldus de voorzitter.

Clean Air Nederland vecht toestaan rookruimten aan tot Hoge Raad

De rechtbank oordeelde dat de overheid voor roken in rookruimten een uitzondering mag maken op het rookverbod dat geldt in de horeca.

‘We vinden het jammer dat rechtbank onze redenering niet volgt’, zegt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. ‘Wij gaan dit aanvechten tot aan de Hoge Raad’, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. ‘Wij verwachten dat dit hetzelfde gaat lopen als onze zaak in 2012. Toen heeft de rechter ons aanvankelijk in het ongelijk gesteld, maar wonnen we de zaak bij de Hoge Raad. Destijds werd teruggedraaid dat roken in kleine café’s alsnog werd toegestaan, na het in het leven roepen van een algeheel rookverbod in de horeca. 

Willen duidelijke norm

‘We hebben meerdere redenen dat we deze zaak zijn gestart. Nog steeds veroorzaakt roken veel overlast’, zegt Voeten. ‘Wij willen niet dat het wordt gefaciliteerd en dus eigenlijk wordt gestimuleerd. Primair willen we dat er een duidelijke norm komt. Secundair willen we dat dit wordt ondersteund met een rookverbod in openbare ruimtes.’

‘Kwestie van tijd’

Volgens de voorzitter van CAN gaat dat rookverbod in openbare ruimten er sowieso komen. ‘Linksom of rechtsom. Het is een kwestie van tijd.’

Eerste stap naar algeheel rookverbod

CAN noemt het verbod op rookruimtes de eerste stap naar een algeheel rookverbod. ‘Een verslaafde zou altijd zijn nicotineshot willen halen. Wij begrijpen dat het niet stopt bij het afschaffen van rookruimten en rokers zich verplaatsen naar buiten.’ Maar ook daar wil CAN op den duur tegen optreden. Het moet draagvlak krijgen dat roken slecht is. Dat je andere mensen ziek kan maken. De horeca moet daarin ook een steentje bijdragen.’ 

Oneerlijke concurrentie

CAN ziet de rookruimte voor horecaondernemers zonder mogelijkheid voor een rookruimte als een vorm van oneerlijke concurrentie. ‘Met name omdat sommige rookruimtes even groot en aantrekkelijk zijn als de horecagelegenheid zelf.’ Op het feit dat rookruimtes gepaard gaan met flinke investeringen, reageert Voeten: ‘Er zijn alleen maar verliezers in deze casus. Maar vergelijk het met de verkeersregels; je kan niet zeggen dat je de ene keer wel door rood licht mag rijden en de andere keer niet. Het verbod is nodig om duidelijkheid te creëren’, besluit Voeten.   

Vrijdag 30 september verschijnt de nieuwe Misset Horeca met daarin onder meer een artikel over CAN en hun strijd tegen rookruimtes in de horeca.

Neem nu een abonnement op Misset Horeca»

Bestel hier uw gratis proefnummer >>

Reageer op dit artikel