Brouwerij laat bier onder Brugge stromen met bierpijplijn

Brouwerij laat bier onder Brugge stromen met bierpijplijn

De Belgische brouwerij Halve Maan heeft onder meer met een crowdfundingsactie een bierpijplijn van drie kilometer bekostigd. Deze komt onder de stad Brugge te liggen en brengt de drank van de brouwerij in het centrum van Brugge naar de bottelarij buiten de stad.

Midden december werd de eerste spadesteek van de ondergrondse bierleiding gedaan. Met de eerste spadesteek kan de brouwerij officieel van start gaan met de aanleg van een verbinding tussen haar twee productiesites. De leiding zal grotendeels worden aangelegd aan de hand van gestuurde ondergrondse boringen. De bedoeling is vooral om op deze manier zo weinig mogelijk impact te hebben op het verkeer en de weggebruikers.

Bierpijplijn

Naast de aanleg van de leidingen, moeten ook bijhorende installaties geplaatst worden voor het reinigen van de ondergrondse voedingsbuizen, voor de sturing en voor de automatisatie van de hele installatie.  De totale investering bedraagt meer dan 4 miljoen euro. Door de aanleg van de ondergrondse leiding kan het vervoer met zware vrachtwagens in de binnenstad sterk worden gereduceerd wat beter is voor het milieu. Bovendien wordt op deze manier gewerkt aan een verdere verbetering van de leefbaarheid rond de brouwerij, maar kan het stadsbier Brugse Zot toch in de binnenstad gebrouwen blijven worden.