nieuws

Nederlanders drinken steeds minder

Café 1991

Uit de meest actuele cijfers afkomstig uit het laatste onderzoek ‘Society at a Glance 2016’ van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Nederlandse jongeren behoren tot de minst extreme drinkers van Europa.

Nederlanders drinken steeds minder

Met 16 procent van de meisjes en 17 procent van de jongens van 15 jaar die twee keer of meer dronken zijn geweest scoort Nederland ver onder gemiddeld. Slechts 5 van de 29 landen die mee hebben gedaan scoren beter.

Ook volwassenen drinken minder

Niet alleen jongeren drinken verantwoord, maar ook volwassenen. Uit het rapport komt ook naar voren dat de gemiddelde alcoholconsumptie onder volwassenen met 17% is gedaald sinds 2000. Het OESO-gemiddelde is 8,9 liter per persoon per jaar. Nederland scoort met 8,4 liter onder dat gemiddelde.

Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk rapporteerden een aanzienlijk hogere consumptie van alcohol met 11 liter of meer per persoon per jaar. Lage alcoholconsumptie komt voor in Turkije en Israël, maar ook in opkomende economieën Indonesië en India, waar religieuze en culturele tradities alcoholgebruik beperken onder sommige groepen.

Cijfers

Peter de Wolf, directeur STIVA: ‘Deze actuele cijfers maken duidelijk dat de ontwikkelingen in Nederland zeer positief zijn. Het Nederlandse alcoholbeleid met een mix van wetgeving, goede handhaving en zelfregulering vanuit de branche van de afgelopen jaren, is duidelijk effectief geweest. Het is belangrijk dat deze resultaten zoals die in de praktijk te zien zijn, leidend zijn voor toekomstig alcoholbeleid.’

Reageer op dit artikel