'In Soest kan een 18-minner nu nergens meer naar toe'

'In Soest kan een 18-minner nu nergens meer naar toe'

Dit zegt Jiska van Wijland. Van Wijland is samen met Tineke Baan eigenaar van d'Oude Enghe in Soest. Deze bar en eetcafé is recent gestopt met het toelaten van 16- en 17-jarigen op zaterdagavond.

‘We vinden het treurig, maar we hebben geen keus. De overlast liep de spuigaten uit. Opstootjes, vernielingen, diefstal, lawaai op straat.’ ‘En ze komen al stomdronken van het indrinken binnen,’ vult Tineke Baan aan.

De gemeente verzocht het horecabedrijf zelf om 16- en 17- jarigen weer binnen te laten. ‘Er is in heel Soest geen enkel alternatief. Maar het is zo druk geworden, dat we de grip op de overlast kwijtraken. Buiten staan grote rijen jongeren te wachten tot ze naar binnen kunnen. De grens ligt bij ons op 290 jongeren. Toch blijven ze buiten wachten. We hadden zelf al vier man op straat lopen om de boel  te sussen.’

De uitbaters vinden dat alle maatschappelijke problemen nu uitsluitend op hun schouders terechtkomen. ‘En wij draaien ook op voor de kosten. De gemeente heeft ons gevraagd de jongeren weer toe te laten, maar vervolgens krijgen we geen reactie op ons verzoek om ondersteuning van de politie op zaterdagavond.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.