Terrassen Amsterdam mogen uitbreiden vanwege tropisch weer

Terrassen Amsterdam mogen uitbreiden vanwege tropisch weer

Bij zeer warm weer (28,0 graden of hoger) geldt in Amsterdam, stadsdeel centrum een bijzondere regeling voor terrassen: het tropisch weer scenario. Terrassen mogen dan 'uitwaaieren', zo meldt de gemeente.

De terrassen mogen dan ruimer opgesteld dan normaal. Elke dag om 15.00 uur wordt de verwachting voor de volgende dag op de site van de gemeente bekend gemaakt.

Uitbreiding van de terrassen is toegestaan wanneer voor de volgende dag een temperatuur van 28,0 graden of hoger wordt verwacht. Als het weer op de dag zelf minder goed uitpakt dan is voorspeld, geldt toch het besluit van de dag ervoor.

Uitwaaieren

Horecagelegenheden met een terrasvergunning mogen vanaf 10.00 uur 's morgens 'uitwaaieren'. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het het voetgangersverkeer niet wordt belemmerd en er geen gevaarlijke of andere onaanvaardbare situaties ontstaan. 'Hierop wordt streng toezicht gehouden. Omwonenden moeten hun woning onbelemmerd in of uit kunnen. Nooduitgangen moeten vrij blijven.'

Zonder terrasvergunning

Horecagelegenheden zonder terrasvergunning mogen tijdens het tropisch weer scenario ook een 'terrasje' plaatsen. Zij mogen bijvoorbeeld één of twee tafeltjes buiten (aan de gevel) plaatsen. Ook hier geldt dat er geen gevaarlijke of andere onaanvaardbare situaties mogen ontstaan. De zaken zonder terrasvergunning mogen de tafeltjes vanaf 10.00 uur buiten zetten. Sluitingstijden zijn 1.00 uur op zondag tot en met donderdag en 2.00 uur op vrijdag en zaterdag. In de Jordaan kunnen eerdere sluitingstijden van toepassing zijn.

Het tropisch weer scenario geldt alleen voor het stadsdeel Centrum.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.