nieuws

Bier toch niet gratis in Belgisch parlement

Café 1687

Belgische Kamerleden moeten toch gaan betalen als ze bier, wijn of niet-alcoholische dranken bestellen in het federale parlement in Brussel. Dat heeft het parlementsbestuur woensdag besloten.

Bier toch niet gratis in Belgisch parlement

Vorige week had het bestuur juist een advies van een commissie om voortaan geen gratis alcohol meer te schenken in de koffiekamer in de wind geslagen. Daar was om gevraagd nadat een Kamerlid een racistische opmerking had gemaakt. Volgens de fractieleiders en Kamervoorzitter Siegfried Bracke had dat niets te maken met alcohol en is er ook geen alcoholprobleem in het parlement.

Geen alcoholverbod

Een alcoholverbod komt er niet, want daar geven de verbruikscijfers volgens Bracke geen aanleiding toe. ‘Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld drie glazen bier drinken per maand, en twee glazen wijn. Andere alcoholische dranken worden niet geschonken.’

Sinds eind jaren negentig zijn bier en wijn kosteloos te krijgen in het parlement. Die maatregel moest voorkomen dat Kamerleden tijdens debatten ‘op café’ gingen.

Reageer op dit artikel