nieuws

Burgemeester: ‘landelijke toename motorbendes in horeca’

Café 1934

Volgens burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal neemt de infiltratie van motorbendes in de horeca landelijk toe. Vorige week waarschuwde hij de ondernemers in zijn eigen stad voor de komst van de criminele bendes. ‘Clubs als Satudarah, Hells Angels en de Osmanen Germania proberen voet aan de grond te krijgen in Oldenzaal’. Hij stuurde een waarschuwingsbrief naar alle cafés in de binnenstad.

Burgemeester: ‘landelijke toename motorbendes in horeca’
ANP

Eigenaar Bas Boerrigter van bierlokaal de Engel –oud-winnaar van de Café Top 100 – zegt tegen RTV Oost niet geschrokken, maar wel verrast te zijn. ‘De gemeente raadt ons aan om de huisregels op orde te hebben met daarbij een regel dat je met bepaalde kleding niet gewenst bent in een horecaonderneming,’ aldus Boerrigter.
Het opstellen van huisregels is volgens Schouten een goede maatregel om de bendes buiten de deur te houden. ‘Wanneer de huisregels geschonden worden, kunnen ondernemers de politie inschakelen.’ Ook wanneer sprake is van intimidatie of dreiging, moeten de ondernemers meteen de politie bellen, zegt Schouten. ‘We hebben afspraken met de politie gemaakt dat ze binnen 5 minuten ter plekke zijn.’

Landelijke toename meldingen infiltratie

Schouten constateert een landelijke toename van meldingen over infiltratie door Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s). ‘Op landelijk niveau worden we steeds nadrukkelijker met outlawbendes geconfronteerd.’ Volgens Schouten kan iedere gemeente er mee te maken krijgen. ‘Motorbendes houden zich niet aan de gemeentegrenzen. Als ze ergens worden verjaagd, gaan ze opnieuw naar een nieuw honk. Daarbij hebben ze het steeds vaker hebben ze het op de horeca voorzien. Schouten: Ze zoeken rustige, wat kleinere cafés met een terras. Daarbij gaan ze in drie fases te werk. De eerste keer komen twee man incognito poolshoogte nemen, is het een geschikte kroeg voor een honk? De tweede keer komen dezelfde twee terug met hun jasjes aan en de derde keer komen ze met de hele groep.’

‘Motorbendes zijn geen schaakclubs’

Het overnemen van cafés door motorbendes is niet nieuw en heeft alles te maken met het sluiten van de clubhuizen. Zo sloot de gemeente Enschede eind 2012 het clubhuis van Satudarah aan de Parkweg. Sindsdien infiltreren de OMG’s meer in de horeca. Dat gaat vaak verder dan alleen het gebruik als stamkroeg. Ook zijn er signalen van afpersing en witwaspraktijken. Schouten: ‘Motorbendes zijn geen schaakclubs. Het zijn organisaties met duidelijk criminele activiteiten.’

Huisregels tegen motorbendes

 • Volg aanwijzingen van het personeel op
 • Toegangscontrole met legitimatie mogelijk
 • Geen wapens en drugs
 • Geen ongewenste intimiteiten
 • Groepsvorming met intimiderende effecten wordt niet getolereerd
 • Geen hinderlijk gedrag
 • Kleedt u correct: geen onverzorgde, onzedelijke, aanstootgevende, groepskenmerkende en/of opruiende kleding
 • Geen eigen consumpties
 • Glaswerk moet binnen of op het terras blijven
 • Geen overlast voor de omgeving
 •  Netjes parkeren, geen (motor-) voertuigen op de stoep, geen hinder voor voetgangers
Reageer op dit artikel