nieuws

Griekse brouwer eist 100 miljoen euro van Heineken

Café 3027

Heineken heeft een schadeclaim van ten minste 100 miljoen euro ontvangen van de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery. Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Het moet zich daarvoor nu bij rechtbank in Amsterdam gaan verantwoorden.

Griekse brouwer eist 100 miljoen euro van Heineken

MTB heeft in Griekenland circa 6 procent van de biermarkt in handen, en is vooral bekend van zijn premium bier Vergina. De brouwer gaat naar eigen zeggen al bijna twintig jaar gebukt onder de dominantie van Athenian Brewery, een dochter van Heineken.

Concurrentie dwarsbomen door deals met winkels

Athenian Brewery kreeg eind 2015 al een boete van 31,5 miljoen euro van de Griekse mededingingsautoriteit. De belangrijkste brouwer van Griekenland zou de Heineken dochter Athenianconcurrentie in het land jarenlang hebben gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers. Die kregen bijvoorbeeld kortingen als ze geen bier van concurrenten verkochten. Het beperken van die keuze zou ook hebben geleid tot hogere prijzen over de hele linie.

Heineken wilde desgevraagd geen commentaar geven op de kwestie.

Lees ook: Heineken wint strijd om Britse kroegen voor 363 miljoen euro

Reageer op dit artikel