nieuws

KHN: ‘Contant betalen moet mogelijk blijven’

Café 1412

Contant betalen moet mogelijk blijven. Ook nu het gebruik van munt- en papiergeld steeds verder afneemt, moeten mensen kunnen kiezen hoe zij aan de kassa afrekenen. Daarvoor pleiten De Nederlandsche Bank (DNB) en brancheorganisaties als Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland.

KHN: ‘Contant betalen moet mogelijk blijven’

Het voorstel van de brancheorganisaties is volgens hen zelf een aanbeveling. Ze zeggen zelf voorstander te zijn van een aanpak die steunt op vrijwillig naleven. Ook zijn uitzonderingssituaties denkbaar, bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid.

Leestip: Pinnen in horeca blijft achter vanwege zwart geld

40 procent betaalt contant in 2018

Het wordt de laatste jaren steeds meer gemeengoed om aan de kassa een pasje te trekken. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Als de trend zich doorzet dan ligt het aandeel contante betalingen in 2018 rond de 40 procent.Onderzoek van DNB wijst daarbij uit dat 71 procent van de Nederlanders liever zelf wil blijven kiezen of ze pinnen of met cash afrekenen.

Leestip: Smartphone is de nieuwe portemonnee

Reageer op dit artikel