nieuws

KHN pleit voor polsbandjes jongeren tijdens carnaval

Café 2916

Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener een biertje probeert te bestellen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) promoot daarom een systeem van polsbandjes, waarmee vooraf de leeftijd van de jonge gasten wordt vastgesteld.

KHN pleit voor polsbandjes jongeren tijdens carnaval

In veel gemeenten in het zuiden van het land is dit al gangbaar, maar het systeem kan volgens KHN nog veel vaker worden ingezet. Ook werkt de brancheorganisatie samen met de GGD Hart voor Brabant, die een posteractie houdt bij cafés waarop te lezen valt: ‘Prins Carnaval weet van NIX18 – niet roken-niet drinken’.

Volgens de wet is een horecaondernemer verplicht om de leeftijd van zijn (jonge) gasten te controleren voordat alcoholhoudende drank wordt geschonken. KHN: ‘De handhaving is tijdens carnaval haast niet te doen, omdat bij geschminkte gasten moeilijk is vast te stellen of hij of zij 18 jaar of ouder is.’

Gratis polsbandje

In de gemeente Dongen  gebruiken ze de bandjes al voor het vierde jaar. Vice-voorzitter Ferry van Kessel van KHN afdeling Dongen, noemt het systeem een groot succes. Als eigenaar van Café Gasterij Den Hamse Bok krijgt hij zelf ook en zeker tijdens carnaval veel jongeren over de vloer. ‘Bij ons kunnen jongeren tussen de 18 en 25 jaar de week voor carnaval een gratis polsbandje van textiel met een eenmalige metalen sluiting afhalen, nadat zij zich hebben gelegitimeerd. Daarna is legitimatie in de veertien deelnemende horecazaken vergemakkelijkt. We kunnen wel ten allen tijde naar een legitimatiebewijs blijven vragen, want de legitimatieplicht blijft bestaan.’ Jaarlijks worden in Dongen tijdens carnaval ruim 2000 bandjes uitgegeven.

Brief aan ouders

Een groot aantal gemeenten in Limburg schrijft ook de ouders van de jonge Carnavalvierders aan. In een brief, die met steun van KHN wordt verzonden, wijzen de gemeentebesturen ouders op hun verantwoordelijkheid als het om alcoholgebruik van kinderen onder de 18 jaar gaat en worden tips gegeven.

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

Reageer op dit artikel