nieuws

Tentoonstelling en workshop Jenevermuseum: ‘Het begin van gin’

Café 1587

Gin is uitgegroeid van een traditioneel Engels product tot een wereldwijd geproduceerde drank en momenteel de meest gedronken gedistilleerde drank van Nederland. Maar waar komt gin vandaan? En wat is de relatie tussen gin en jenever? De tijdelijke tentoonstelling ‘Het Begin van Gin’, in het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, geeft antwoord op deze en andere vragen. Ook is er een gin workshop, waarbij deelnemers zelf hun gin samenstellen en mee naar huis kunnen nemen.

Tentoonstelling en workshop Jenevermuseum: ‘Het begin van gin’

Naast trends, reclame, Nederlandse versies en de ontstaansgeschiedenis, komt in de tentoonstelling ook de smaak van aan bod. En op de laatste dag van de tentoonstelling verzorgt een gin- en jeneverspecialist op zondag 19 maart een rondleiding over ‘Het Begin van Gin’. Daar kunnen bezoekers hun favoriete botanicals kiezen uit de kruidenkast. Die keuze bepaalt mede welke botanicals er gebruikt wordt in de exclusieve gin die na afloop van de tentoonstelling gemaakt zal worden.

Lees ook: Zevende editie Jeneverfestival Schiedam in teken Gin

Eigen gin maken

gin schiedamAansluitend verzorgt de gin-specialist van Distilleerderij Rutte & Zn. een workshop. Begonnen wordt met een korte proeverij van de verschillende producten die Rutte stookt. Daarna gaan bezoekers zelf aan de slag met de distillaten die Rutte maakt uit kruiden en vers fruit. Men kan net zolang aan het recept sleutelen tot het naar eigen inzicht goed is. De zelfgemaakte gin gaat mee naar huis in een flesje met eigen etiket.

Zie ook: Foto’s Gin Tour Schiedam

Nationaal Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum bestaat uit het Jenevermuseum, Branderij ‘De Gekroonde Brandersketel’ en Museummolen ‘De Nieuwe Palmboom’. De drie locaties vertellen samen het verhaal van jenever toen en nu. In de werkende Branderij maken de stokers Old Schiedam moutwijnjenever. Die is onder andere te koop in onze slijterij.

‘Het Begin van Gin’ is nog te zien tot en met 19 maart a.s.

 

 

Reageer op dit artikel