nieuws

Utrechtse koffiebar 30ml verhuist en breidt uit

Café 4995

Specialty coffeebar 30ml in Utrecht (nr 9 in de Koffie Top 100) gaat verhuizen naar een grotere locatie in de stad. Naast koffie en gebak serveren, wat ze nu al doen, wordt op de nieuwe locatie all-day brunch toegevoegd en gaan ze in de zaak koffie branden. Dat gebeurt nu nog op een externe locatie.

Utrechtse koffiebar 30ml verhuist en breidt uit

‘In Utrecht is nog geen horecazaak waar je een totale koffiebeleving op één plek hebt’, verklaart eigenaar Frans Kooijman de verhuizing. ‘Op Vredenburg hebben we de mogelijkheid een complete versie van 30ml neer te zetten.’ Die completere versie bestaat naast de specialty coffeebar uit een inpandige koffiebranderij en een all day brunch-concept.

Ook groeide 30ml op de huidige plek uit haar jasje. ‘We moesten vaak mensen teleurstellen die geen plek konden vinden. Het aantal zitplaatsen wordt verdrievoudigd van 25 naar 75. Ook zien we de vraag naar bijproducten toenemen. Men wil naast een perfecte koffie ook iets warms eten, zoals blueberry pancakes, club sandwiches, eggs benedict of zelfs een 30ml burger. Op de nieuwe plek kunnen we een keuken bouwen.’

Crowdfunding

Eind maart moet de nieuwe vestiging open, op 1 april sluit de huidige vestiging aan de Mariastraat. Voor de realisatie van de nieuwe vestiging zoeken de ondernemers via crowdfundingsplatform CrowdAboutNow een financiering van 75.000 euro. Het interieur zal net als nu licht en rauw zijn, met een hoofdrol voor hout.

‘IN UTRECHT IS NOG GEEN ZAAK
WAAR JE EEN TOTALE KOFFIEBELEVING
OP ÉÉN PLEK HEBT’

‘Vredenburg wordt de entree van de binnenstad, hier zitten al veel horecaconcepten voor middag en avond horeca maar er zit nog geen specialty koffiebar of brunch restaurant concept, voor de ochtend-en middaguren.’ Aan de overkant zit een vestiging van Starbucks, maar die zijn Frans en zijn vrouw Wendy niet als directe concurrentie. ‘Ons product is kwalitatief beter, tegen een scherpe prijs, wij zetten een all round koffiebeleving neer en branden zelf onze koffiebonen.’

30ml

In 2013 startten Frans en Wendy Kooijman hun espressobar 30ml in Utrecht. Ze branden hun koffie zelf op een externe locatie in Maarssen. Die verkopen ze ook per zakje in de espressobar aan gasten, maar inmiddels heeft de lokale horeca ook haar weg gevonden naar de vers gebrande koffie van 30ml. Dit willen ze verder uitbouwen door hun espressobar en koffiebranderij samen te brengen op één locatie. De nieuwe vestiging komt op Vredenburg 23, een locatie met veel passanten en niet te ver van de oude locatie, zodat ook de bestaande gasten de weg makkelijk kunnen vinden.

In 2018 opent een eerste franchiselocatie van 30ml, in een nog te bouwen winkelcentrum in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Ook werkt 30ml samen met sapconcept Juicebrothers, waarbij ze voor de winkel in Amsterdam de koffie en training van de barista’s verzorgen. 30ml staat op dit moment op plek 9 in de Misset Koffie Top 100 en doet ook dit jaar weer mee aan de wedstrijd, zegt Kooijman.

Reageer op dit artikel