nieuws

Hongarije verbiedt mogelijk rode ster Heineken

Café 3686

Bierbrouwer Heineken wordt in Hongarije mogelijk gedwongen zijn etiket met de alom bekende rode ster te wijzigen. De Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die mogelijk doen denken aan onder meer de bezetting door de nazi’s of de onderdrukking door de communisten.

Hongarije verbiedt mogelijk rode ster Heineken

Volgens de rechtse regering van premier Viktor Orban is het een ‘morele verplichting’ om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel. Het Hongaars parlement praat maandag over het voorgestelde verbod.

Boete voor bedrijven

Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien.

Ster op etiket Heineken

Heineken heeft al sinds mensenheugenis een ster op zijn etiket staan. In de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg deze de kleur rood.

Lees ook: Meer bierverkoop voor Heineken

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand. Na verloop van tijd werd de rode rand weer breder gemaakt. In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.

Reageer op dit artikel