nieuws

Veiligheid in de horeca heeft hoge prioriteit: KHN onderneemt actie

Café 2890

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zet volop in om de horeca veiliger te maken. Samen met gemeenten, politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wordt een groot aantal acties uitgevoerd om die veiligheid in de horeca te bevorderen. In Amsterdam krijgen vijfhonderd horecamedewerkers dit jaar de training ‘Veilig en alert werken in de horeca’.

Veiligheid in de horeca heeft hoge prioriteit: KHN onderneemt actie

Ook worden onder andere trainingen in overvalpreventie, omgaan met ongewenst gedrag en agressie en crowd controll en drugsgebruik gegeven. ‘Wij vinden een veilige horeca erg belangrijk en willen daar ook onze eigen verantwoordelijkheid in nemen’, aldus Pim Evers, bestuurder KHN Amsterdam.

Dillemaspel veiligeid

‘De recente invoering van collectieve horecaontzeggingen in de Leidsebuurt lijkt een succes te worden en zullen we waar mogelijk in de toekomst ook in andere uitgaansgebieden invoeren.’ Als hulpmiddelen voor de horecaondernemers is er een speciale app ‘veilige horeca’ en het E-learning programma over overvallen gelanceerd. Het CCV ontwikkelde een 360 graden virtual reality film over overvallen in de horeca en een dilemmaspel.

Lees hier mee  artikelen, blogs en tips over veiligheid.

Hand in hand

Veiligheid in de horeca‘Alhoewel de criminaliteit en het aantal overvallen in het bijzonder afnemen, blijft het noodzakelijk voor de horeca om alert te blijven’, aldus Pim Evers. ‘Juist in Amsterdam, waar het uitgaansleven een grote internationale component heeft, is het noodzakelijk dat we ook goed met onze gasten om gaan. Gastvrijheid en veiligheid gaan dan ook hand in hand.’

De cursussen van KHN zijn mogelijk mede dankzij subsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In Amsterdam werkt KHN nauw samen in het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA).

Advies

Als het gaat om veiligheid in het algemeen raden KHN en CCV aan om lokaal samen te werken. ‘Betrek daar de gemeente, de politie en portiers uit de buurt bij. Zorg dat je elkaar kent en dat de lijntjes heel kort zijn. Tevens is het raadzaam om een vaste kluis met bij voorkeur een tijdslot en een afroomkluis aan te schaffen. Het is onvoorstelbaar hoeveel ondernemers nog de omzet mee naar huis nemen. Leg het in een kluis in de zaak. Tel het geld met de deur op slot en doe dit niet in het zicht. Maak ook geen routine van het naar de bank brengen van het geld. Doe het op verschillende dagen, op verschillende tijdstippen en loop niet altijd dezelfde route.’
Daarnaast raadt KHN ondernemers aan alert te zijn op verdachte zaken. ‘Een deel van de overvallers doet voorwerk. Als iemand zich opvallend ophoudt voor je zaak, of een gast heeft bijzonder veel interesse in je camerasysteem, vraag dan op een vriendelijke toon of je die persoon ergens mee kunt helpen. Mocht het iemand zijn met kwade plannen, dan weet diegene dat die is opgemerkt. Dat zou hem ervan kunnen weerhouden. Een camera heeft een preventieve werking, maar moet niet overschat worden.’   Geadviseerd wordt te handelen via het RAAK-principe. Lees daar hier meer over.

Lees hier meer tips over veiligheid in de horeca.

 

Reageer op dit artikel